Ceviche er trendy mat og har du ikke smakt det bør du gjøre noe med det.. Jeg har laget ceviche i mange år, og serverer det både titt og ofte. Men det skader jo ikke å ha litt flere oppskrifter på den samme retten.
Ceviche stammer egentlig fra Peru hvor den serveres med maistortillas eller qunioa.
Man kan bruke den fisken man ønsker i denne retten, for eksempel torsk, sei, sjøtunge, tunfisk – kort sagt en hvilken som helst fisk. Men man bør fryse fisken først på grunn av bakteriene. Salmalaksen trenger ikke fryses før tilberedning.
I cevichen blir fisken på en måte «kokt» i limesaft. Det betyr at syren fra limen får proteinet i fisken til å åpne seg opp. Det fører til en endring i fargen på fisken på samme måte som når man koker eller steker på vanlig måte.
Oppskriften nedenfor tar utgangspunkt i Eyvind Hellstrøm sin. Den jeg pleier å lage finner du HER. Forskjellen mellom disse to oppskriftene er at oppskriften nedenfor ikke er like spicy som min gamle og det mangler også avocado i Hellstrøm sin.
Ingredienser:
- ca 200 gram rå laks, gjerne salmalaks
- ca 200 gram hvit fisk, f.eks torsk, lyr el.l.
- 4 lime
- 1 moden mango
- 1 ss frisk koriander
- 1/2 rød chili
- 1 vårløk
- salt og pepper
- 1/4 agurk
- 1 ts olivenolje
- evt litt sukker
Fremgangsmåte
- Skjær fisken i små ternnger
- Hell limesaften over fisken
- La den stå ca 1 time og «koke” i limesaften
- Hell av limesaften
- Del mango i små terninger
- Fjern «innmaten» på agurken og skjær den i små terninger
- Fjern frøene fra chilien og finhakk den
- Hakk 1 vårløk
- Finhakk frisk koriander
- Bland sammen og smak til med salt og pepper
- Serveres med crostini eller det du ønsker