Lakseceviche

 

IMG_3717

Ceviche er trendy mat og har du ikke smakt det bør du gjøre noe med det.. Jeg har laget ceviche i mange år, og serverer det både titt og ofte. Men det skader jo ikke å ha litt flere oppskrifter på den samme retten.

Ceviche stammer egentlig fra Peru hvor den serveres med maistortillas eller qunioa.

Man kan bruke den fisken man ønsker i denne retten, for eksempel torsk, sei, sjøtunge, tunfisk – kort sagt en hvilken som helst fisk. Men man bør fryse fisken først på grunn av bakteriene. Salmalaksen trenger ikke fryses før tilberedning.

I cevichen blir fisken på en måte «kokt» i limesaft. Det betyr at syren fra limen får proteinet i fisken til å åpne seg opp. Det fører til en endring i fargen på fisken på samme måte som når man koker eller steker på vanlig måte.

Oppskriften nedenfor tar utgangspunkt i  Eyvind Hellstrøm sin. Den jeg pleier  å lage finner du HER. Forskjellen mellom disse to oppskriftene er at oppskriften nedenfor ikke er like spicy som min gamle og det mangler også avocado i Hellstrøm sin.

 

Ingredienser:

 • ca 200 gram rå laks, gjerne salmalaks
 • ca 200 gram hvit fisk, f.eks torsk, lyr el.l.
 • 4 lime
 • 1 moden mango
 • 1 ss frisk koriander
 • 1/2 rød chili
 • 1 vårløk
 • salt og pepper
 • 1/4 agurk
 • 1 ts olivenolje
 • evt litt sukker

 

Fremgangsmåte

 • Skjær fisken i små ternnger
 • Hell limesaften over fisken
 • La den stå ca 1 time og «koke” i limesaften
 • Hell av limesaften
 • Del mango i små terninger
 • Fjern «innmaten» på agurken og skjær den i små terninger
 • Fjern frøene fra chilien og finhakk den
 • Hakk 1 vårløk
 • Finhakk frisk koriander
 • Bland sammen og smak til med salt og pepper
 • Serveres med crostini eller det du ønsker

IMG 3309

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *