Ertesuppe og pannekaker er skikkelig tradisjonsmat for meg, moren min serverte den alltid på langfredag.
Faktisk stammer denne retten fra middelalderen da det var vanlig å spise ertesuppe på torsdager. Fredager var fastedagen og da var det smart å spise et kraftig måltid dagen før. På 1700-tallet ble det vanlig å drikke punsj ved siden av.
Etter som årene gikk ble det en tradisjon i Østfold å spise ertesuppe på langfredag, såkalte langfredagserter. Man hadde lagt fleskeknoker i saltlake før jul da man slaktet grisen, og så tok man den opp til påske for å lage langfredagserter. Man skylte godt av knoken før den skulle kokes, den var vel blitt relativt salt etter flere måneder i saltlake. Ertene la man i bløt kvelden før slik man gjør i dag.
På langfredag fikk suppen koke i ro og fred på platen mens man selv ikke gjorde noe som helst, langfredag var nemlig den stille dagen.
Jeg synes det er morsomt med slike tradisjoner og håper de kan bli bevart for kommende generasjoner også.
Suppen
Ingredienser:
- 1/2 pakke tørkede gule erter
- vann til bløtlegging
- 1 lettsaltet eller lettrøkt svineknoke (Hvis de er små bruker du 2)
- vann til koking, ca 1,5 liter
- 1 gul løk i terninger
- 3-4 gulrøtter i terninger
- 1 sellerirot i terninger
- 1 persillerot i terninger
- 1 purre
- salt og pepper
- frisk timian
Fremgangsmåte:
- Legg ertene i bløt natten over
- Tøm ut bløtevannet og skyll ertene grundig før koking
- Skjær noen snitt i knoken inn mot benet hvis det ikke er gjort, dette for at de skal bli raskere kokt
- Legg knoken i en kassrolle, fyll på vann, kok opp og skum av
- Kok knoken ca 1 time
- Legg i de utvannede ertene
- Kok opp og skum på nytt
- Tilsett løk og timian
- Kok til ertene og knoken er møre, ca 2 timer
- Etterfyll med vann hvis det er nødvendig
- Tilsett resten av grønnsakene de siste 20-30 minuttene
- Smak til med salt og pepper
- Ta opp knoken, skjær av kjøttet og rens det for fett og slintrer
- Legg det tilbake i suppen og varm opp
Pannekaker:
Ingredienser;
- 3 dl hvetemel eller 1,5 dl hvetemel og 1,5 dl grov sammalt hvete
- 1/2 ts salt
- 6 dl lettmelk
- 3 ss smeltet smør
- 3 egg, romtemperert
- Smør til steking
- Blåbærsyltetøy
Fremgangsmåte:
- Bland mel og salt
- Tilsett halvparten av melken og visp til du får en tykk og klumpefri røre
- Smelt smøret og avkjøl noe
- Tilsett smøret i røren og bland det inn
- Tilsett melken litt etter litt
- Visp så inn ett og ett av eggene til du får en tynn og fin røre
- La røren svelle i kjøleskapet ca 30 minutter før de skal stekes
Blåbærsyltetøy
Denne oppskriften er beregnet til denne porsjonen med pannekaker, til 4 personer
Ingredienser
- Ca 200 gram skogsblåbær, ferske eller frosne
- 0,2 dl vann
- 90 gram syltesukker
Fremgangsmåte:
- Rens evt bærene og ha dem i en kjele sammen med vannet
- Kok opp og la bærene småkoke noen minutter til de begynner å løse seg opp
- Tilsett syltesukkeret og la blåbærene koke opp igjen så sukkeret smelter
- Rør hele tiden
- Avkjøl syltetøyet