Vi spiser alltid rene grønnsaksretter en eller flere ganger i uken, det er både sunt og godt. Denne suppen/ gryten er en gjenganger
I Italia heter denne retten for Pasta e fagioli og man finner den som regel på alle tradisjonelle restauranter som serverer italiensk mat. Opprinnelig stammer retten fra Venezia, men nå finner man den «overalt». Hver region har sin egen utgave av retten,
Det er egentlig bare å prøve seg fram og bruke det man liker og har lyst på. Det er fint å bruke rester også. Man kan si at det som er felles for alle utgavene er at de inneholder bønner og pasta, men ellers gjør man i grunnen som man vil .
Når det gjelder bønnene så har jeg brukt hvite butterbeans og røde kidneybeans fra Go Green, men kjøp gjerne tørkede og bløtlegg dem over natten. I tillegg har jeg brukt knallgrønne edamamebønner. Disse finner du i frysedisken.
Det blir fint og fargerikt med bønner i forskjellige farger.
Man kan også tilsette kjøtt eller bacon om det frister, men jeg synes det er fint å basere den på bare grønnsaker.
Ingredienser:
- Ca 100 gram pastaskruer
- 1 gul løk i terninger
- 1/2 hvitløk, finhakket
- 3-4 gulrøtter i terninger
- 2 stenger av stangselleri, i terninger
- 1 ss tomatpuré
- 2 dl eplemost eller hvitvin
- Ca 10 dl kyllingkraft eller kyllingbuljong
- 1 pakke kidneybønner, go green
- 1 pakke store, hvite bønner, go green
- 1/2 pakke edamamebønner (se over om hvordan de skal behandles)
- 10 cherrytomater
- 1/2 chili, finhakket eller litt chilipaste
- salt og pepper
- cayennepepper
- revet parmesan
- olivenolje
Fremgangsmåte:
- Start med tomatene. Fjern innmaten og skjær kjøttet i terninger
- Skjær de andre grønnsakene i terninger og sett til side
- Kok pastaen litt kortere tid enn det står på pakningen. Skyll i kaldt vann og sett til side
- Finn fram en støpejernsgryte eller en panne med høye kanter og ha i olivenolje
- Ha løk i gryten og la den surre til den er blank og myk
- Tilsett deretter de andre grønnsakene (ikke tomater og bønner) og la det surre med noe minutter
- Tilsett tomatpuré og bland med grønnsakene
- Tilsett eplemost eller hvitvin og la den koke nesten inn før du tilsetter kyllingkraft/ buljong
- La deretter suppen koke ca 15-20 minutter
- Skyll bønnene i kaldt vann og ha over i suppen
- Tilsett deretter pasta og tomater og la det trekke i ca 5 minutter
- Smak evt suppen til med mer krydder
- Riv et par never parmesan og dryss over suppen ved servering
Smaker godt med foccacia eller landbrød ved siden av
På bildet nedenfor har jeg brukt hjemmebakt loff som jeg har dynket med olivenolje, og hatt på litt rødløk, hvitløk og hakket tomat . Stekt i ovn ca 8 minutter.