Pasta e fagioli – Italiensk bønnesuppe

IMG 3077

Denne suppen er både god, sunn og trendy.  FN har nemlig bestemt at 2016 skal være belgfruktenes år.

I Italia heter denne retten for Pasta e fagioli og man finner den som regel på alle tradisjonelle restauranter som serverer italiensk mat. Opprinnelig stammer retten fra Venezia, men nå finner man den «overalt». Hver region har sin egen utgave av retten, så det er egentlig bare å prøve seg fram og bruke det man liker og har lyst på. Man kan si at det som er felles for alle utgavene er at de inneholder bønner og pasta, men ellers gjør man i grunnen som man vil .

Når det gjelder bønnene så har jeg brukt hvite butterbeans  og røde kidneybeans fra Go Green, men kjøp gjerne tørkede og bløtlegg dem over natten. I tillegg har jeg brukt knallgrønne edamamebønner. Disse finner du i frysedisken i asiatiske forretninger. De ser ut som små sukkererter, så du gir dem et oppkok og tar deretter bønnene ut av begen før du tilsetter dem i suppen. Det blir fint og fargerikt med bønner i forskjellige farger.

Man kan også tilsette kjøtt eller bacon om det frister, men jeg synes det er fint å basere den på bare grønnsaker.

IMG 3082

 

Ingredienser:

  • Ca 100 gram pastaskruer
  • 1 gul løk i terninger
  • 1/2 hvitløk, finhakket
  • 3-4 gulrøtter i terninger
  • 2 stenger av stangselleri, i terninger
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 dl eplemost eller hvitvin
  • Ca 10 dl kyllingkraft eller kyllingbuljong
  • 1 pakke kidneybønner, go green
  • 1 pakke store, hvite bønner, go green
  • 1/2 pakke edamamebønner (se over om hvordan de skal behandles)
  • 10 cherrytomater
  • 1/2 pakke ferdig vasket og renset grønnkål
  • 1/2 chili, finhakket
  • salt og pepper
  • cayennepepper
  • revet parmesan
  • olivenolje

 

Fremgangsmåte:

  • Start med tomatene. Skjær et kryss på toppen av tomatene og legg dem i kokende vann i ca 1 minutt. Legg dem deretter i kaldt vann. Fjern skinnet og grav ut frøene med en teskje. Skjær deretter tomatkjøttet i små terninger. Sett til side
  • Skjær de andre grønnsakene i terninger og sett til side
  • Kok pastaen litt kortere tid enn det står på pakningen. Skyll i kaldt vann og sett til side
  • Finn fram en støpejernsgryte eller en panne med høye kanter og ha i olivenolje
  • Ha løk i gryten og la den surre til den er blank og myk
  • Tilsett deretter de andre grønnsakene (ikke tomater og grønnkål) og la det surre med noe minutter
  • Tilsett tomatpuré og bland med grønnsakene
  • Tilsett eplemost eller hvitvin og la den koke nesten inn før du tilsetter kyllingkraft/ buljong
  • La deretter suppen koke ca 15-20 minutter
  • Skyll bønnene i kaldt vann og ha over i suppen (Husk behandlingen av edamamebønnene)
  • Tilsett deretter grønnkål, pasta og tomater og la det trekke i ca 5 minutter til grønnkålen er myk
  • Smak evt suppen til med mer krydder
  • Riv et par never parmesan og dryss over suppen ved servering

 

Smaker godt med foccacia eller landbrød ved siden av

På bildet nedenfor har jeg brukt hjemmebakt loff som jeg har dynket med olivenolje, og hatt på  litt rødløk, hvitløk og hakket tomat . Stekt i ovn ca 8 minutter.

IMG 3101

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *