Akevittmarinert svinefilét med ovnsbakte grønnsaker

IMG 2152

Jeg drikker ikke akevitt, men når den brukes i maten fungerer den bare som krydder og det er noe helt annet enn å drikke den. Jeg synes denne retten smakte aldeles fortreffelig.

Akevitt og svin kler hverandre, det er jo for eksempel akevitt som vanligvis drikkes til ribbe i julen, og det er vel fordi dette er to smaker som matcher hverandre godt.

Siden jeg er gift med Jørn som har ca 70 forskjellige akevitter var det bare å ta en jeg fant foran i skapet, så etter min mening spiller det ingen rolle hvilken type man bruker. For meg er akevitt akevitt, men Jørn mente det var viktig å bruke en god type.

Jeg tilberedte retten med sous vide, men det er like greit å steke filéten i ovnen. Svinefilét er alltid mørt, utfordringen er å steke den akkurat lenge nok, men ikke for lenge så kjøttet blir tørt. Bruk steketermometer!

Jeg tok ut kjøttet ved 63 grader, det var etter min mening litt for lenge. Kjøttet fortsetter å steke etter at det blir tatt ut av ovnen, og siden det skal hvile 15-20 minutter vil temperaturen øke med flere grader før det skal skjæres opp. Neste gang vil jeg ta kjøttet ved 60 grader.

Når det gjelder tilbehør serverte jeg ovnsbakte grønnsaker, jeg elsker det og bruker det til det meste. Men jeg varierer selvsagt hvilke grønnsaker jeg bruker, oppskrift nedenfor. Jeg serverte også mandelpotetmos og synes det passet perfekt.

Jeg laget ingen spesiell saus, bare kokte ut pannen med litt akevitt etter at jeg hadde brunet filéten.

Oppskriften nedenfor er sousvide, men du kan altså like gjerne steke filéten på vanlig måte i ovnen

 

Ingredienser

 • Ca 800 gram ytrefilét av svin
 • Salt og pepper
 • 2,5 dl akevitt
 • Noen timiankvaster

 

Fremgangsmåte:

 • Gni filéten inn med salt og pepper
 • Hell akeviten i en plastikkpose
 • Legg filéten i posen sammen med timian og knyt igjen
 • Legg i kjøleskapet i ca 1 døgn
 • Ta filéten ut av posen og tørk den
 • Legg i en vacumpose og vacumér
 • Varm opp sousviden til 60 grader og legg i vacumposen
 • La det stå i 2,5 – 3 timer
 • Ta filéten ut av badet
 • Ha olje i pannen og varm opp til høy varme
 • Legg fil´ten i pannen og brun den raskt på alle sider til den får en pen farge
IMG 2150
 • Ta den ut av pannen og dekk den med aluminiumsfolie
 • La kjøttet hvile i 15-20 minutter
 • Skjær det opp i pene skiver og servér

 

Grønnsaksform:

 • Her har jeg brukt regnbuegulrøtter, gulbeter, delikatesseløk, squash, og søt paprika + tomater
 • Skjær opp grønnsakene og legg dem, bortsett fra tomatene, i en ildfast form med litt olivenolje
 • Krydre grønnsakene med salt, pepper og hva du måtte ønske
 • Hell litt mer god olivenolje over
IMG 2145
 • Stek ved 200 grader i ca 30 minutter
 • Del cherrytomatene i to og legg i formen
 • Bak videre i 6-7 minutter

IMG 2151

Potetmos smaker nydelig ved siden av, men ovnsstekte poteter er også et godt valg <3

Bon Apetit 🙂

IMG 2153

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *