Det er ikke mye som smaker bedre om høsten enn en deilig suppe med høstens grønnsaker. I denne suppen kan du tilsette nesten hva du vil av grønnsaker, det smaker nydelig uansett synes jeg.
Hvor mye jobb du vil legge i kraften bestemmer du jo selv, men jeg har kokt kraft på kraftben her. Du kan selvsagt bruke fond også, eller buljongterninger.
Det er viktig at du siler kraften for å få den klarest mulig. Til dette bruker jeg spesielle siler, det holder ikke med en vanlig sil. Det er i tillegg nødvendig at du skummer suppen når du koker kjøttet.
Dette er en stor porsjon, til 8-10 personer og er beregnet til å fryse ned.
Ingredienser:
- 2 kg storfekjøtt, jeg bruker høyrygg
- 500 gram medisterfarse
- Ca 3 liter vann
- 4 ts salt
- evt kjøttbuljongterning eller fond i tilleggKraftben, helst margben
- Krydderkvast med f.eks. salvie, timian, bladpersille og rosmarin
- 5-6 gulrøtter i terninger
- 8 poteter i terninger
- ca 250 gram sellerirot i terninger
- Ca 450 gram kålrot i terninger
- 3 persillerøtter i terninger
- 3 beter, gjerne gule, i terninger
- 1 stor purre i skiver
- salt og pepper
- Bladpersille
- Timian
Fremgangsmåte:
Trinn 1:
- Fyll vann i kjelen og tilsett saltet
- Kok opp
- Tilsett kraftben og krydderkvast
- La dette småkoke i ca 1 1/2 time
- Fjern kraftben og krydderkvast
- Skjær kjøttet i biter
- Tilsett kjøttet og kok opp
- La det koke i ca 1 time
- Skum godt underveis
- Ta opp kjøttet med en hullsleiv
- Fyll medisterdeigen i en plastpose og skjær en bit av posen i det ene hjørnet
- Press farsen ut av hullet og bruk en kniv for å kutte av farsen slik at det blir fine boller
- Ha bollene direkte opp i den varme kjøttkraften og la det trekke noen minutter
- Ta dem opp med hullsleiv og sett til side
- Sil nå kjøttkraften, best resultat får du ved å bruke en spesialsil (se bildet over)
- Ha kraften tilbake i kjelen
- Smak til med buljongterning eller fond
Trinn 2:
- Skrell grønnsakene og del dem opp
- Ha alle grønnsakene unntatt purren oppi den kokende kraften
- La det koke til grønnsakene er møre, ca 20 minutter
- Skjær purren i skiver og tilsett ca 10 minutter etter de andre grønnsakene
- Tilsett kjøtt og kjøttboller mot slutten av koketiden
- Tilsett urter, f.eks. bladpersille og timian
- Smak til med salt og pepper
- Servér suppen kokende varm med flatbrød, loff eller rundstykker ved siden av.