Dette brødet har blitt et av mine favorittbrød. Oppskriften stammer fra Wenches Kjøkken og er smakfullt og holdbart.
Det lønner seg å oppbevare det i plast i kjøleskapet, da holder det seg best. Om du vil fryse det bør du skjære det opp i skiver og fryse ned i porsjoner.
Oppskriften gir 1 brød
Ingredienser:
- 1 1/4 dl helkorn
- 3,5 dl vann
- 3,5 dl sur skummet melk eller vann (jeg bruker vann)
- 5 dl sammalt hvete, grov
- 3,5 dl sammalt rug, grov
- 1 1/4 dl havrekli
- 1/2 dl linfrø
- 1/2 dl sesamfrø
- 1/2 dl solsikkekjerner
- 1/2 pk gjær
- 1 ts salt
Fremgangsmåte:
- Kok helkorn i 3,5 dl vann i 15 minutter
- Tilsett sur skummet melk eller vann og avkjøl til fingervarmt
- Bland sammen alt det tørre
- Tilsett kokte helkorn sammen med væsken
- Elt godt sammen i kjøkkenmaskin 10-15 minutter til en grøtaktig deig
- Juster med vann hvis deigen blir for tykk
- Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 2 timer
- Elt deigen sammen på nytt i kjøkkenmaskinen
- Dekk på nytt bakebollen med plast og la deigen heve 50-60 minutter
- Smør en form (ca 2 liter) med bakespray og legg evt bakepapir i bunnen
- Hell deigen opp i formen, den skal altså ikke bakes ut på bordet
- Dekk formen med klede og la brødet heve ca 30 minutter
- Varm stekeovnen til 225 grader
- Sett brødet inn på nederste rille og senk temperaturen til 200 grader
- Stek brødet ca 1,5 timer
- Avkjøl i formen 20-30 minutter før det legges på rist