Borsjtsj – russisk rødbetsuppe

IMG 9714

Dette er en «verdensberømt» suppe som brukes mye i Øst-Europa. Hovedingrediensen er rødbeter, men de andre ingrediensene kan variere. Det kan brukes mange forskjellige grønnsaker, men jeg har også sett oppskrifter hvor det brukes epler.

Kjøtt brukes også ofte, men det serveres som regel ved siden av så den kan være helt vegetarisk for de som ønsker det. Ved servering bruker man ofte rømme og persille.

Godt rustikt brød er også naturlig følge til suppen.

 

Ingredienser:

  • 1,5 – 2 l okse- eller grønnsakskraft (evt buljongterninger)
  • 2 løk i skiver
  • 4-5 hvitløkfedd, hakket
  • 3-4 gulrøtter i tynne skiver
  • 300 g hodekål, finsnittet
  • 4-5 poteter i skiver
  • 5-6 rødbeter i staver
  • 3 ss rødvinseddik
  • Salt og pepper
  • creme fraiche
  • 500 g kjøtt etter ønske (kan utelates)

 

Fremgangsmåte:

  • Fres løk og hvitløk i olivenolje i en gryte
  • Hell over kraften
  • Tilsett de andre grønnsakene
  • Kok opp og la det småkoke til grønnsakene er møre, men ikke ihjelkokt
  • Smak til med eddik, salt og pepper

 

Kjøttet:

  • Du kan altså bruke det kjøttet du ønsker, men det er mest vanlig å bruke oksekjøtt
  • Velg gjerne filét, men velger du f.eks. høyrygg må du la det koke mørt før du bruker det
  • Når du har ordnet med kjøttet deler du det i terninger
  • Krydre med salt og pepper
  • Stek i panne til det er ferdig
  • Serveres i en bolle ved siden av suppen

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *