Denne vegetargryten er litt annerledes enn de andre jeg har på bloggen, denne har nemlig fått en liten touch av Asia i seg. Hvor sterk du vil ha den bestemmer du selv, men jeg anbefaler at du lager den litt spicy i alle fall. Det er jo det som gjør at gryten får et asiatisk preg. De asiatiske krydrene får du kjøpt i etniske butikker, men du kan selvsagt også utelate dem.
Det som er viktig her er at grønnsakene ikke blir for mye kokt, derfor tilsettes de i forskjellige omganger i stedet for alt på en gang. Alle grønnsakene skal ha tyggemotstand, og det er ikke så lenge de skal koke.
Oppskriften er beregnet til 4 personer:
Ingredienser:
- 5 fedd hvitløk, hakket
- 4 cm fersk ingefær, hakket
- 2 små løk i skiver
- 1 -2 røde chili uten frø, hakket
- 3 gulrøtter i terninger
- 1/2 kålrot i terninger eller en hel liten kålrot
- 1/2 sellerrot i terninger
- 1 søtpotet i terninger
- 2 små eller en stor pastinakk i terninger
- 1/2 squash i terninger
- 1/2 rød paprika
- 1 lite hode broccoli i små buketter
- 1 pakke sukkererter delt i 4
- 2-3 ts sambal olek chilipaste
- 2 bokser kokosmelk
- Olivenolje
- 2 terninger grønnsaksbuljong
- Persille
- 1 bunt thaibasilikum
- 1 ss koriander
- noen kaffir-lime blader (fjernes før servering)
Fremgangsmåte:
- Ha olivenolje i en kjele
- Tilsett hakket hvitløk og ingefær og la det surre noen minutter
- Tilsett løk i tynneskiver og hakket chili uten frø
- La dette surre sammen med det andre noen minutter til løken blir blank
- Tilsett chilipaste og rør godt så det blir blandet
- Hell i kokosmelken og grønnsaksbuljongen, kok opp
- Skrell og del resten av grønnsakene i passe terninger
- Ha følgende grønnsaker i kjelen:
- pastinakk
- selleri
- søtpotet
- kålrot
- La dette småkoke til grønnsakene begynner å mykne, men kok ikke for lenge
- Ha nå i resten av grønnsakene:
- broccoli
- sukkererter
- squash
- La det koke til det er gjennomkokt, men fortsatt har tyggemotstand, prøv etter 4-5 minutter
- Smak til med salt og pepper
Server gjerne gryten sammen med jasminris slik de gjør i asiatiske land.
Denne oppskriften tar utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på bloggen til Fru Timian, men jeg har endret den og tilpasset den til min smak og gjort den mer asiatisk