Svarte bønner på flere måter

IMG 4788

Når jeg er i Italia pleier jeg å kjøpe med meg tørkede bønner hjem. På markedene har de bønner i alle mulige farger og fasonger så det er nesten umulig ikke å kjøpe noen. Problemet er bare at de sjelden blir brukt og blir liggende i en skuff til de blir kastet. Det er enklere å kjøpe hermetiske for da slipper man både bløtlegging og lang koketid.

For en stund siden kom jeg plutselig over en oppskrift med svarte bønner som så fristende ut, så det er den jeg har brukt her. Jeg har trukket fra og lagt til litt for egen regning, men i det store og hele er denne oppskriften basert på den jeg fant hos Helles Kitchen.

Svarte bønner er både velsmakende og næringsrike og inneholder mengder med antioksidanter. De brukes mye i cajun- og kreolsk mat og kan  spises både kalde og varme.

Når man skal bruke tørkede bønner må de altså legges i bløt natten over så man må ha bestemt på forhånd at man skal bruke dem neste dag. Så skal de kokes i ca 2 timer før de kan brukes. Hvis man skal bruke flere bønnetyper så vær obs på at de svarte bønnene må kokes for seg selv siden de avgir mye farge under kokingen. 

I dette innlegget viser jeg to måter å bruke denne retten på, som tradisjonell hovedrett, som lunchrett og som fyll i tacolefser. Det er altså mange muligheter og alle er like gode.

Denne retten kan du selvsagt lage med hermetiske bønner også.

Tilberedningstid utenom bløtlegging og koking av bønnene: Ca 30 minutter

Ingredienser 4 personer 

  • Svarte bønner, ca 3 dl ferdig kokte
  • 2 pakker fersk chorizo, ca 500 gram
  • 1 rød paprika i biter
  • friske cherrytomater delt i 2
  • 1 rødløk i tynne skiver
  •  4 fedd hvitløk i tynne skiver
  • 2 vårløk
  • 1 stor rød chili i små biter
  • aromasopp i skiver
  • 10 sukkererter
  • 1 fennikel i tynne skiver
  • 2 gulrøtter i biter
  • 1/2 squash
  • 1 rå eggeplomme per person
  • Friske urter hvis du har
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Legg bønnene i vann kvelden før og kok dem i ca 2 timer neste dag
  • Surr chorizoen i litt olje til den avgir fett
  • Ta den ut av pannen og sett til side
  • Hakk og skjær grønnsakene
IMG 4781
IMG 4782
  • Surr løk, hvitløk og chili i litt olivenolje til det blir mykt
  • Ta det ut av pannen og sett til side
  • Surr resten av grønnsakene noen minutter, men de skal fortsatt være sprø
  • Ta resten av ingrediensene tilbake i pannen og smak til med salt og pepper
  • Bland til slutt inn bønner og urter og la det stå noen minutter til det blir varmt
IMG 4786
  • Anrett det hele på tallerkener og knekk en rå eggeplomme på toppen
IMG 4787
Retten passer både til lunch og middag. Som nevnt ovenfor brukte jeg det også som taco med tradisjonelt tilbehør. Denne gangen prøvde jeg myke tacolefser med spelt, det var nytt for meg. Jeg synes de smakte godt, men at de var litt for tykke.
IMG 4810

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *