For en tid siden var jeg i Roma og spiste to ganger på en av favorittrestaurantene mine i Trastevere, Ditta Trinchetta. Denne restauranten serverer vanlig italiensk mat på en litt kreativ måte. En av kveldene spiste jeg en hvit lasagne som smakte bedre enn noen annen lasagne jeg har spist, den hadde blant annet en nydelig duft av fersk rosmarin. Jeg bestemte meg der og da for å prøve og gjenskape den når jeg kom hjem, og det har jeg altså gjort. Lasagnen ble ikke helt som den jeg spiste i Trastevere, men god var den – veldig god. Den skal definitivt lages flere ganger. Det tar litt tid å lage den, men det er det absolutt verdt.
Ingredienser:
- 4 kyllingfileter i biter
- 1 stor squash i skiver
- Hjemmelaget tomatsaus (se nedenfor)
- 1/2 dl pesto, helst hjemmelaget
- Hjemmelaget hvit ostesaus (se nedenfor)
- Lasagneplater
- Mozarellaost, revet
- Parmesanost
- Ruccolasalat
- Rikelig med hakket rosmarin
- Oregano
- Salt og pepper
Tomatsaus:
- 1 boks gode, italienske tomater
- 2 fedd hvitløk
- 1 neve basilikum
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts sukker
- 1 ss olivenolje
- litt kajennepepper
- Ta alt i mixebollen og bland sammen med en stavmixer.
- La den stå på kjøkkenbenken en stund så den tykner litt
Hvit ostesaus
- 1 ss smør
- 2 ss mel
- 7 dl melk
- 1/2 pakke philadelfiaost naturell eller snøfrisk naturell
- Salt og pepper
- Smelt smøret i en kjele og ha i melet
- Bland godt sammen
- Ha i litt og litt melk mens du rører godt mellom hver gang
- La sausen småkoke i ca 5 minutter
- Juster med mer melk hvis du synes sausen er for tykk
- Smak til med salt og pepper og bland inn osten til slutt
Fremgangsmåte lasagne:
- Skjær kyllingfileten i biter, krydre og brun i pannen til den såvidt er gylden
- Legg kyllingen i en bolle og tilsett pestoen, bland godt
- Stek squashskivene i smør eller olje noen minutter og krydre med salt og pepper
- Finn frem lasagneformen (eller en annen ildfast form) og ha i litt olje
- Legg kylling i bunnen av formen
- Fordel tomatsaus over
- Legg på lasagneplater
- Dryss på hakket rosmarin
- Legg på squashskiver
- Fordel den hvite ostesausen over
- Gjenta prosessen 2 ganger til
- Du skal ende opp med ostesaus på toppen
- Dekk lasagnen med revet mozarella og parmesan
- Dryss gjerne oregano på toppen
- Sett lasagnen i forvarmet ovn, 225 grader, og la den steke i ca 30 minutter
Server lasagnen med en enkel salat, gjerne ruccola.
Personlig synes jeg foccacia smaker godt ved siden av