Roma – perler og turistfeller – noen tips

Rom1

I høstferien var jeg på en ny tur til min favorittby Roma. Det er et eller annet med den byen som tiltrekker meg, jeg føler meg hjemme der og lengter tilbake når jeg ikke er der. Hele Italia har egentlig den virkningen på meg, derfor reiser jeg dit så ofte jeg kan. Det er selvsagt mange andre byer rundt i verden jeg er glad i og synes er flotte, men for meg er Roma den absolutte favoritten.

Denne gangen var det den årlige “Mor- og datter turen” som ble lagt til Roma. Det var mange år siden datteren min hadde vært der så derfor ble det også besøk på de mest kjente turistattraksjonene. Ikke noe galt med det, de er så interessante og flotte at de er verdt et besøk hver gang man er der.

I dette innlegget vil jeg ta for meg noen gode restauranter og noen du bør styre unna, samt en del andre tips til dere som har tenkt dere en tur dit.

Jeg har tidligere skrevet om Roma i dette innlegget, og et par av restaurantene jeg tok for meg der vil jeg gi en ny vurdering av her siden de hadde endret seg en del siden forrige gang.

Som tidligere bodde vi på Hotell San Francesco i Trastevere. Jeg liker dette hotellet veldig godt, det er et ganske lite botiquehotell med hyggelige ansatte og fin beliggenhet. Hotellet eies av en familie og det er stort sett far selv og hans sønn og datter som er i resepsjonen. Noen rom er litt små, men jeg ba om et av de større rommene og har ingenting å klage på. Hotellet er ikke spesielt billig, men det er dyrt med hotell i Roma, i alle fall  hvis man skal bo sentralt og bra. Jeg liker meg utrolig godt i Trastevere og kan ikke tenke meg å bo i et annet område når jeg er der. Bydelen er på en måte Romas svar på Grünerløkka med mange bohemer og kunstnere og er foreløpig ikke overfylt av turister. Det er mange koselige restauranter der og det er ikke lenger unna sentrum i Roma enn at man kan gå dit. Ellers er trikk nr 8 til Plaza Venezia fin å bruke, billetten koster 1,5 Euro og varer i 100 minutter. (sept 2013)

Noe av det første jeg gjør når jeg kommer til Roma er å sette meg ned ved en av kaféene på Piazza della Rotonda og se rett mot Pantheon. Da føler jeg at jeg ER i Roma og på historisk grunn. Pantheon kalles Alle guders tempel og er et av de best bevarte og mest betydningsfulle monumenter i Roma. Man kan gjerne ta seg en matbit på en av kaféene, men vær oppmerksom på at man betaler for beliggenheten. Det er heller ikke all verdens kvalitet på maten, men både cappuccinoen og spritzen er god.

IMG 1496

Restauranter:

I nærheten av Pantheon, på Piazza Ignatzio ligger restauranten Le Cave de S Ignatzio Sabatini. Denne restauranten serverer nydelig Spagetti Vongole og jeg spiser alltid det når jeg er der. På plassen ligger også Ignatziokirken, eller The Church of St Ignatius of Loyola at Campus Martius som den egentlig heter. Denne kirken er absolutt verdt et besøk.

IMG 3339

En ny restaurant for meg var Il Fico som vi tilfeldigvis ramlet over. Restauranten ligger ikke i turistløypa og er ikke helt lett å finne. Adressen er Via di Monte Giordano 49, og den ligger ikke så langt fra Castel Sant ‘Angelo (Engleborgen). Her spiste jeg nydelig pizza med en bunn som var sprøere og tynnere enn noe annet jeg har sett og smakt. Datteren min spiste en enkel pastarett som også var en innertier. Anbefales på det sterkeste.

IMG 3367

IMG 3326

IMG 3429

Når jeg snakker om pizza så ser jeg at jeg har anbefalt restaurant Carlo Menta og pizzaen deres. Vi spiste der denne gangen også, og pizzaen var slett ikke bra. Jeg anbefaler absolutt ikke denne restauranten lenger.

Av andre ikke-anbefalinger vil jeg også trekke frem Sabatini in Trastevere. Dette stedet har topp beliggenhet på torget Santa Maria in Trastevere, men det er det eneste positive man kan si om den.  Dette er en skikkelig turistfelle med dårlig mat og høye priser.  

Ristorante Antico Arco ligger nydelig til på høyden over Trastevere. Er du i Roma og har lyst til å kose deg på en bedre restaurant så anbefaler jeg denne. Dette er en elegant restaurant i minimalistisk stil. Maten er spennende og innovativ og servicen er topp. Dessverre hadde jeg ikke med kamera og mobilbildene ble så dårlige at jeg kan ikke legge dem ut her. Man kan velge a la carte, som vi gjorde, eller en 7-retters surprisemeny. Prisene er helt greie, man føler seg ikke ruinert etter et besøk her.

En kveld spiste vi også på det som skal være Robert de Niros favorittrestaurant i Roma, Taverna dei Fori Imperiali. Det hang faktisk flere bilder på veggene av innehaveren sammen med Robert de Niro, så da stemmer det i alle fall at han har spist her. Det var en veldig koselig restaurant med virkelig flinke og hyggelige ansatte, innehaveren inkludert. Men maten var sånn midt på treet synes jeg, det var ingen fantastisk opplevelse. Restauranten ligger i nærheten av Colosseum og adressen er Via della Madonna dei Monti 9.

Jeg må også nevne Ditta Trinchetta  som ligger i Via della Lungaretta 76, ikke langt fra Santa Maria di Trastevere. Den kan være litt vanskelig å få øye på fordi restaurantene ligger så tett her, det gjelder å ha øynene med seg og se etter en gammel scooter som står i inngangen. Restauranten serverer kjent italiensk mat på en kreativ måte, blant annet flere utgaver av lasagne. Her spiste jeg den beste lasagnen jeg har smakt, hvit med masse rosmarin. Restauranten har også butikk hvor man kan kjøpe deres egen pesto og mye annet snadder. 

IMG 3372

IMG 3373

IMG 1537

IMG 1534

Når man er i Trastevere vil jeg absolutt anbefale at man stikker innom den lokale slakteren, Antica Casiara. Dette er virkelig en lokal slakter, her finner man de virkelige godbitene som lokalbefolkningen kjøper; deilig pancetta, skinker, oster og mye mer. Butikken ligger i Via S. Francesco a Ripa og er oppe mandag til lørdag fra 0700 til 2000. 

IMG 1533

Markeder:

Det lokale søndagsmarkedet i Trastevere er Porta Portesemarkedet. Det ligger på Piazza Porta Portese og er Romas største marked. Man finner alt mellom himmel og jord her, klær, antikviteter, sko, mat etc etc. Man kan finne de skikkelige godbitene her har jeg hørt, men da må man nok lete godt. Markedet er først og fremst kjempestort, visstnok et av Europas største. 
IMG 1505

Et marked jeg liker bedre er frukt- og grønnsakmarkedet på Campo de Fiori. Det er vel det nærmeste man kommer Bondens Marked, mange lokale produkter. Rundt markedet ligger det flere restauranter, noen er faktisk ganske bra også. Vi søkte tilflukt på en av dem da vi ble overrasket av det verste regnværet jeg har opplevd noen gang. Det var faktisk ganske fasinerende selv om det liksom ikke skal regne når man går rundt i sommerkjole og sandaler.

IMG 1515

IMG 3384

IMG 3386


Shopping:

Det er selvsagt ikke vanskelig å finne steder å shoppe i Roma og jeg skal ikke gi noen shoppingguide her. Men skal man shoppe klær finnes de fleste kjedebutikkene i Via del Corso så her kan man finne noe for enhver smak. Gaten går helt fra Piazza Venezia til Piazza de Popolo.

Ellers lar jeg meg innimellom friste av butikkene i Via dei Condotti, her ligger designbutikkene på rekke og rad. Har man ikke råd til å shoppe der kan man i det minste vindusshoppe, det er så mye lekkert å se på. Gaten ligger mellom Via del Corso og Spansketrappen.

Et viktig tips er å ikke kjøpe piratkopier på gaten. Politiet har gitt opp å bøtelegge de som selger disse kopiene for de har ikke penger å betale med. Men det har derimot turistene så sivilkledd politi befinner seg ofte i kretsen rundt selgerne. Hvis du kjøper en Vuittonkopi eller Rolexkopi, og blir oppdaget, vil du få en bot på 25 – 30 000 NOK.

Hva ellers kan man gjøre?

Tja, man MÅ ikke løpe rundt på turistattraksjonene, men det kan være veldig koselig faktisk. Det er så utrolig mye historie her, rundt hvert gatehjørne får man en ny opplevelse.  Roma har i grunnen det meste og man kan bare ta for seg av det man ønsker. Det jeg nevner nedenfor er bare et overfladisk forslag til noe man kan gjøre.

Hvis man er på shopping i en av de to ovennevnte gatene kan man også ta en titt på Spansketrappen. Spansketrappen ble laget for å lette adkomsten fra kirken på toppen og Piazza de Spagna nedenfor, og er i grunnen ikke mer enn det. Nylig er den også kåret til et av Europas minst interessante severdigheter, men det hører liksom med å ta et bilde av den når man først er i Roma. Ellers er det litt stas at Sigrid Undset faktisk bodde her i to perioder i livet. (Via Frattina 138 rett ved trappen hvor det også er en minneplakett)

IMG 3400

Rett ved ligger også Cafe El Greco som var skandinavenes stamsted på 1800-tallet. Det henger flere bilder på veggene av Ibsen, Bjørnson, Grieg, Undset med flere. H.C.Andersen bodde forøvrig i 3. etg her. Ta en kopp kaffe eller te her, det er nostalgisk og koselig å sitte der og drømme om hvordan det var på deres tid.

Når man rusler rundt i gatene kan man nesten ikke unngå å komme til Piazza Navona. Dette torget er ikke lenger hva det var. Selvsagt står fortsatt den fantastiske fireflodsfontenen til Bernini, Fontana dei Quattro Fiumi fra 1650, midt på plassen, men ellers er plassen fullstendig overtatt av turister og gatekunstnere. 

IMG 3347

Kommer man til Roma for første gang lar man seg helt klart imponere av det voldsomme Viktor Emanuel-monumentet på Piazza Venezia. Det kalles på folkemunne enten for Bløtkaka eller Bryllupskaka, med rette spør du meg.  Det er ikke et av Romas mange historske monumenter, men ble ferdigstilt under Mussolini i 1935.

IMG 3363

Man kommer heller ikke utenom Vatikanstaten og Peterskirken (St Peters Basilica) selv om man har vært i Roma mange ganger, sånn er det med meg i alle fall. Peterskirken var tidligere verdens største kirke med plass til 50 000, men nå mener jeg den ligger som nr 2. Som de fleste vet er det Michelangelo som har tegnet kirkens kuppel, og hans berømte skulptur Pietá kan også sees der.

IMG 1522

Det er over 1000 kirker i Roma, så når man er ute og spaserer skal det godt gjøres ikke å finne en. Jeg liker å gå inn i en sval kirke og sette meg ned for å hvile litt og la øynene vandre over vakre søyler, glassmalerier,  skulpturer og annen kunst. Noen av kirkene det er verdt å besøke finner du HER.

IMG 3328


Når Romaturen nærmer seg slutten er det tid for å gå til Fontana di Trevi og kaste den obligatoriske mynten over skulderen. Alle vil jo tilbake til denne byen tror jeg. Jeg gleder meg til neste gang allerede.

IMG 1499

IMG 3333

Dere kan også finne min Romaguide med flere tips på Stay 


Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *