Vakre Chianti – en rundtur

Tosk2

Hver sommer reiser vi til Italia, og det er spesielt Nord-Italia vi har lagt vår elsk på. Menneskene, naturen, vinen og mye av maten er slik vi vil ha det. Vi leier bil og legger feriene opp som rundturer, å kjøre helt fra Norge ønsker vi ikke å bruke tid på. Det er tett mellom flyplassene i Nord-Italia, og skal du på en reise i Toscana kan du fly til bl.a. Firenze, Pisa eller Bologna. Men det er ikke avskrekkende langt å kjøre fra Milano, Venezia eller Roma heller.

Det er mange regioner i Nord-Italia som er verdt et besøk, vi er veldig betatt av Piemonte og Toscana. Men Emilia Romagna, Lombardia og Ligurien står også høyt i kurs hos oss. Er du spesielt opptatt av mat så bør du besøke Bologna i Emilia Romagna regionen. Toppviner som Brunello, Barolo, Barbaresco og Chianti  finner man i Piemonte og Toscana. Men toppviner finner man i grunnen over hele Nord-Italia.

Jeg har flere innlegg hvor jeg har skrevet litt om opplevelser, restauranter, vingårdbesøk og mere til i Nord-Italia, du finner dette ved å trykke på linkene Alba ,  Nord-Italia,  Nydelige Bologna,  På kokkekurs i Bologna,  Firenze,  Ligurien,  Den store vinmodernisten, Norske vinbønder i Piemonte,  Greve in Chianti

I år la vi opp turen hovedsaklig i Chiantiregionen, men hadde et par netter i Bologna før vi startet på rundturen. I dette innlegget vil jeg komme med en del anbefalinger og noen advarsler.

I Bologna kan jeg på det sterkeste anbefale hotel Al Capello Rosso. Det er et nydelig designhotell som ligger bare 2 minutter fra Piazza Maggiore. De har nydelige, store rom, egen putemeny og kjempekoselig personale. Bedre enn dette skal det godt gjøres å bo i Bologna, midt i “smørøyet”. Når det gjelder restauranter vil jeg anbefale ristorante  Vicolo Colombina. Dette er en gourmetrestaurant, maten er nydelig og prisene ganske lave. De har servering både ute og inne. Bord bør reserveres. Ligger et steinkast fra Piazza Maggiore.

IMG 1288

En upresentiøs, liten restaurant er Clavature. Her har vi spist lunch flere ganger tidligere også. Ligger midt i sentrum, rett ved matmarkedet. Nydelig mat!

Ristorante Teresina er også et godt valg til både lunch og middag. Ligger midt i sentrum og man kan spise både inne og ute. Nydelig mat.

Mer informasjon finner dere på sidene mine på Stay.com: . Torills guide til Bologna.

I Firenze bodde vi på hotel David. Vi valgte dette hotellet på grunn av svært positiv omtale på blant annet på Tripadisor. Dette er også et designhotell, det er det jeg helst foretrekker når jeg skal bo på hotell. “A home away from home” hvor man virkelig føler seg velkommen. Her er det for eksempel selvbetjent bar, det er bare å forsyne seg med det man ønsker og skrive det på en liste. På ettermiddagene er det koselig samling i hagen hvor man kan drikke vin og spise litt snacs og crostinier, alt dette er “gratis”. Det var veldig god kvalitet på produktene på badet, det er noe jeg setter stor pris på. Jeg nevnte dette da vi skulle reise og da kom de jammen med en gavepakning med produktene i full størrelse (altså ikke miniatyrstørrelse). Jeg kan ikke få fullrost dette hotellet nok, men det hadde en vesentlig ulempe. Det lå for langt fra sentrum. Man kunne spasere 30 minutter eller ta taxi eller buss, men jeg fortrekker å bo nært innpå sentrum. Så av den grunn velger jeg ikke dette hotellet flere ganger.

IMG 4042

IMG 4011

IMG 2626

IMG 4050

Vi hadde både positive og negative restaurantopplevelser her, av de positive vil jeg spesielt nevne ristorante Gustavino som ligger rett ved nydelige Piazza della Signoria. Her spiste vi både lunch og middag.

IMG 4062

IMG 2646

Jeg kan også anbefale å bestille en vandring med Taste Florence, her får dere mange tips om gode restauranter, vinbarer, spesialforretninger med mer.

IMG 3987

IMG 3973

Mer informasjon finner dere på sidene mine på Stay.com: Torills guide til Firenze

Selv om avstandene er små i området og vi gjerne kunne bodd i Firenze hele tiden ønsket vi likevel å bo midt i vinområdet, i Greve in Chianti. Dette kan jeg anbefale selv om det er veldig turistifisert. Det er koselig uansett med alle restaurantene som ligger rundt torget. Og ikke å forglemme slakteren, denne butikken er verdt en egen reise, den er helt fantastisk. Du kan lese om dette et annet sted på bloggen, se link ovenfor.  Vi bodde på et koselig, lite familiedrevet hotell Albergo del Chianti. Dette kan jeg også anbefale, ligger midt i sentrum og har både hage og svømmebasseng.

IMG 2693

IMG 2713

Byen er liten, men de har flere gode restauranter. Jeg kan spesielt anbefale enoteca og ristorante Gallo Nero. som hadde nydelig mat. Restauranten ligger på hjørnet ut mot hovedgaten og er familiedrevet. Bestemor håndterer grytene på kjøkkenet og blir ikke blid hvis man ikke spiser opp maten. Men det er faktisk bra mat på de fleste restaurantene rundt torget, selv om det selvsagt er enklere mat.

Mens man er i Greve kan jeg også anbefale en tur til den lille tårnbyen San Gimignano. Her har de blant annet en isbar , Gelateria Dondoli, som har vunnet VM i islaging flere ganger.

IMG 4071

IMG 2677

IMG 4078

IMG 4074

På hjemveien kan man stoppe i byen Panzano og spise lunch på Oltre il Giardino. Her har man en fantastisk utsikt utover det toscanske landskapet.

IMG 4088

IMG 4086

IMG 2694

Vi har reist rundt i Toscana tidligere og besøkt de fleste stedene som vi besøkte nå, men det var et koselig gjensyn etter 10 år. Vi la inn 2 netter i Siena også, noe vi i ettertid synes vi kunne droppet. Burde vært et døgn lenger i Firenze og i Bologna i stedet. Men Siena er en nydelig by selvsagt, men det holder med et dagsbesøk. Vi bodde på flotte  hotel Athena som ligger rett innenfor bymuren. Tar ca 10 minutter å gå til Piazza del Campo (In Campo.) Vi hadde valgt luksusrom i øverste etasje, noe jeg vil anbefale. Vi hadde en praktfull utsikt og rommet var lekkert med bl.a. dockingstasjon, noe jeg setter stor pris på.

IMG 4116

 

IMG 4118

IMG 4134

IMG 4143

IMG 4141

Jeg kan i grunnen ikke anbefale noen restauranter i Siena da vi spiste på hotellet de to kveldene vi var der. Selv om hotellet var lekkert vil jeg ikke skryte av maten, den var rett og slett elendig. Men vinen var god, spritzen var god og utsikten var vidunderlig.

IMG 4123

IMG 1311

IMG 4132

 

IMG 1313

Når vi er på rundturene våre legger vi alltid inn et opphold ved kysten til slutt, noe vi også gjorde denne gangen. Vi valgte den fordums fasjonable badebyen Viareggio ved Middelhavet – noe vi ikke angrer på.

Ut fra beskrivelser på Tripadvisor hadde vi valgt hotel Tirrenia som vi syntes virket veldig bra. Så feil det går an å ta! Var litt skeptisk til hvor sjøutsikten var da vi parkerte foran døren, siden hotellet ikke vendte mot sjøen, men kun mot den andre siden av gaten. En passe hyggelig vert, som ikke hjalp oss med bagasjen, sjekket oss inn. Fellesarealene bestod av spisesal og en liten bar samt et lite gårdsrom med en sofa og holdt ca. 40 grader. Rommet var helt ok med et lite bad og en enda mindre balkong, hvor vi med god vilje kunne skimte et par bølger. Her ville vi ikke bo så vi sjekket ut 30 minutter etter at vi sjekket inn. Verten var ikke spesielt hyggelig da vi sa vi ikke ønsket å bo der, og vi måtte versågod betale for 2 netter i stedet for 1 som er standard. Ikke bo på dette hotellet er mitt råd!!

I stedet flyttet vi inn på designhotellet Eden som ligger på strandpromenaden med nydelig utsikt over havet. Vi valgte å bo helt på toppen med en diger takterrasse rett utenfor rommet. Det var både en privat del og en felles for hotellet – som ble lite brukt.

IMG 4170

Viareggio er en by etter min smak, små badebyer ligger som perler på en snor langs havet – det tar bare noen minutter å kjøre mellom dem. Både Viareggio og den lille byen Forte dei Marmi har mange forretninger av det eksklusive slaget. Jeg liker godt å titte litt i designbutikker, men ikke nødvendigvis handle alltid. Jeg nyter synet av alt det lekre som finnes. Denne gangen ble det likevel en del shopping på både Jørn og meg, det var liksom ikke til å unngå med alle de tilbudene som fantes.

IMG 2784

Vi opplevde også karnevalet i Viareggio mens vi var der, det skal være det nest største i Italia etter Venezia.

IMG 4183

Byen har en perfekt beliggenhet med tanke på utflukter, det tar bare ca 30 minutter å kjøre til Lucca eller Pisa.

 

IMG 4203

Når det gjelder restauranter så spiste vi mye bra på restaurantene langs strandpromenaden. Byen har imidlertid også en Michelinstjernerestaurant, Romano, som vi måtte prøve. Men hvorfor denne restauranten har fått en stjerne skjønner jeg ikke. Det var en helt ordinær restaurant etter min mening. I forhold til mange andre stjernerestauranter vi har spist på i inn- og utland har den ingenting å by på annet enn hvite duker, dresskledde kelnere og et digert vinkart med luksusviner.

IMG 4219

På årets rundtur valgte vi å bo utelukkende på hotell, tidligere har vi valgt ulike overnattingstyper. Neste sommer velger vi nok en kombinasjon igjen, noen overnattinger på hotell og noen på vingårder og på agriturismo..

Og neste års tur? Den vil gå til enten Marche eller Veneto.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments on “Vakre Chianti – en rundtur”

  1. Hei – denne runden gjorde vi i 2009, etter at jeg hadde tatt min Bachelor på Hiak. Jeg er helt enig at alle stedene er flotte, vi bodde på Hotel Tina i Viaregio, på strandpromenaden, en gammel herskapsvilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *