Mat- og vinparadiset

Tenk å være kjempeinteressert i mat, elske å spise på gode restauranter og drikke gode viner, og så komme til selve mat- og vinparadiset Franschhoek i Sør-Afrika, det er rett og slett fantastisk. Denne lille byen inneholder flere gourmetrestauranter enn noen annen by i verden har jeg lest. Og det tror jeg på også. Byen er nærmest helt fransk, og navn som La petit France, La petit Paris og lignende ser man “overalt”.

Innenfor en radius av 100 meter ligger det minst 15 slike restauranter. Da snakker jeg om restauranter som blir drevet av f.eks. en tidligere medarbeider av Ferran Adria på El Bulli og tidligere chefer fra Michelinrestauranter rundt i verden. Hadde det vært delt ut stjerner i Sør-Afrika hadde det garantert blitt mange her.

Vi var i Franschhoek i 3 dager, og fikk derfor ikke prøvd flere enn 3 restauranter, men vi kommer tilbake – garantert! Man trenger forresten ikke å  bo i byen for å spise der, det tar bare 1,5 – 2 timer å kjøre dit fra Cape Town. I tillegg til å være en gourmetby så er Franschhoek også en vinby. Den er omgitt av vingårder på alle kanter, og vinen man får er nydelig. Sammen med Stellenboch utgjør Franchhoek hovedprodusentene på vinruten i området.

Hvis du kommer hit og har lyst til å overnatte vil jeg anbefale at du tar inn på det koselige gjestehuset The Ballon Rouge midt i sentrum. Derfra tok det 2 minutter å gå til nærmeste gourmetrestaurant. David, som eier stedet, arrangerer også turer til ulike vingårder. Man kan velge mellom heldags- eller halvdagsturer. David er egentlig utdannet kokk og har drevet sin egen restaurant i mer enn 20 år. Han gikk imidlertid lei og utdannet seg til turistguide og har diplomer innenfor områder som vin, kultur og historie. Denne mannen må du ikke gå glipp av, han var rett og slett fantastisk til å formidle. Å høre ham fortelle om hvordan det var å vokse opp under apartheidtiden, hvordan det var da Nelson Mandela ble løslatt og hvordan tiden etterpå ble var fasinerende å høre. Jeg fikk en stor klump i halsen da gitt. Han fortalte også om Nelson Mandela og betydningen han hadde hatt og har for folk i Sør-Afrika, både svarte og hvite føler en inderlig kjærlighet til ham. Akkurat nå ligger han alvorlig syk på sykehuset i Pretoria, men folk vil ikke innse at han faktisk må forlate dem en dag.

Jeg fikk også et bedre inntrykk av den betydningen de Klerk hadde når det gjaldt løslatelsen av Mandela. Han blir ikke nevnt så ofte, men uten ham og hans gruppe hadde nok ikke Mandela blitt løslatt da han faktisk ble det.

Utenfor fengslet hvor Mandela satt de siste 8 månedene før han ble løslatt

284

David – the best

278

En annen fordel er at David tar med sine gjester til små, men meget anerkjente vingårder. Her slipper man å gå i kø med andre turister, men får spesialoppvarning og smaksprøver av de aller beste viner.

249

Jeg vil anbefale alle som skal til Cape Town å besøke Franschhoek, enten for en dagstur eller for overnatting. Personlig synes jeg 3 netter var passe. Vi var på farten hver dag og besøkte vingårder i distriktet. Byen i seg selv er for liten til å tilbringe tid i, det er en by man spiser i og har som utgangspunkt for utflukter.

Restaurantene vi spiste på var Cafè des Arts, Le Bon Vivant og Ryans Kitchen. Alle lå innenfor 5 minutters gange fra der vi bodde og alle var helt forskjellige. Cafè des Arts var en koselig, enkel restaurant med ypperlig mat og service. Den hadde nok ikke fått noen Michelinstjerne  for det var ikke deres konsept. Men vi storkoste oss hele kvelden med nydelig mat og vin. Bordbestilling.

239

Le Bon Vivant derimot, hadde absolutt hatt stjernepotensiale. Her spiste vi en nydelig 5-retter med vinmeny, og både vin og mat var fremragende. Spesielt dessertkomposisjonen var uforglemmelig. Restauranten var mer formell enn Cafè des Artes. Anbefaler å bestille bord på terrassen hvis været er fint. Dessverre ble kvaliteten på bildene for dårlig til å bruke.

Ryans Kitchen var nok den aller beste. Chefen, Ryan, har altså jobbet med Ferran Adria på El Bulli. Han har med mange av idèene derfra, og har for eksempel sitt eget laboratorium hvor han jobber med matkjemi. Vi fikk en del morsomme kreasjoner gjennom våre 8 retter med vinmèny. Jeg synes denne restauranten kan minne litt om Noma eller Maemo, og jeg tror nok den hadde hatt Michelinstjerner hvis det hadde vært mulig. Den har imidlertid en rekke andre priser og utmerkelser. Bordbestilling.

En “bøtte med jord” som selvsagt var spiselig

IMG_1117

En rull med et eller annet jeg skulle ønske jeg husket

IMG_1136

Reagensrør med diverse innhold smakte fantastisk

IMG_1129

På Ryans jobber kokkene for åpen scene

IMG_1132

Koselig å få hilse på mesterkokken også

IMG_1142 - Kopi

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *