På kokkekurs i Bologna

Jeg besøkte Bologna i høstferien sammen med datteren min, vi skulle blant annet lære å lage pasta på kurs med Cook Italy. Mer om byen og besøket kommer i et senere innlegg.

Cook Italy drives av Carmelita Caruana. Hun arrangerer forskjellige typer aktiviteter, enten matkurs eller vandringer av forskjellig slag i forskjellige byer som Roma, Venezia, Firenze, Lucca og selvsagt Bologna. Man velger selv om man vil ha et privat kurs eller om man vil være sammen med andre. Vi valgte et privat kurs med bare min datter og meg. Prisen for dette var 450-500 Euro for en hel dag, halvparten over bordet og halvparten under.

Når det gjelder kokkekurset i Bologna så er konseptet at man treffes på matmarkedet tidlig på morgenen og kjøper inn det man trenger for å tilberede en 3-retters meny. Man blir tatt med i forskjellige butikker hvor man kan få kjøpt for eksempel grønnsaker, frukt, blomster, skinker, balsamico, fisk, kjøtt, sjokolade, kjøkkenutstyr, vin osv. Man lærer altså hvor man kan få kjøpt de beste produktene. Denne vandringen tok ca 3 timer da vi var med.

IMG 0618

IMG 0594

IMG 0614

Når man har vært igjennom innkjøpsturen tar Carmelita oss hjem til sin egen leilighet hvor maten skal tilberedes.

Vår meny skulle være:

Antipasti di Cannellini e Calamaris

Fresh calamaris and fresh beans in a herb scented oliveoil

Garganelli con Funghi e Gamberi

Eggpasta quills dressed with an autumnal mix of fresh wild mushrooms and fresh scrimps

Coppa di Ricotta e Frutta

Ricottacup with peaches and wild blueberries

Pastaen var det første som måtte forberedes, og den måtte behandles som en baby – har aldri sett sånn omsorg for en pastadeig noen gang. Denne delen av matkurset synes jeg ikke så mye om, ble litt kjedelig for meg. Datteren min likte dette mye bedre enn meg og var også mye flinkere. Hun var den fødte pastaqueen ifølge Carmelita.

IMG 0650

IMG 0652

IMG 0670

IMG 0673

IMG 1069

Når pastababyen hvilte måtte det andre tilberedes, blant annet rensing av calamaris, gambas, sopp og bønner. Dette har jeg selvsagt gjort tidligere så det var ikke noe nytt for meg, men jeg har sjelden arbeidet med så ferske råvarer. Skalldyrene var fanget bare 2-3 timer før vi renset dem.

IMG 0655

IMG 0657

IMG 0656

IMG 0658

IMG 0651

Når råvarene var klare for tilberedning gikk vi til vinhandleren på hjørnet. Carmelita beskrev måltidet vi snart skulle spise og vinhandleren plukket ut en hvitvin som skulle matche. Jeg elsker å kunne gjøre slike ting, hvorfor kan vi ikke få gjøre det samme her i landet?

Tilbake i leiligheten tilberedte vi desserten, fersken, ricotta, yoghurt og blåbær, lettvint å lage. Når den var klar kokte vi bønnene, stekte soppen og det andre vi skulle spise. Det tok bare et par minutter, det samme med pastaen – fort gjort når forberedelsene var unnagjort.

Forretten likte jeg meget godt, enkle og rene smaker uten noe “stash”. Jeg har faktisk aldri smakt bedre calamaris.

IMG 0681

Hovedretten smakte også godt, ikke noe negativt om den. Skalldyrene smakte selvsagt nydelig.

IMG 0683

Desserten likte jeg dessverre ikke, så den tok jeg bare et par små skjeer av. Datteren min likte den imidlertid veldig godt,  smak og behag er som kjent forskjellig.

IMG 0687

8 timer var vi sammen med Carmelita, og jeg var utrolig sliten da vi tuslet hjemover. Det krever sin kvinne å gå i 20 forskjellige boder på markedet, smake, lukte og høre. Alt var imidlertid veldig interessant, jeg visste for eksempel ikke hva som kreves av en ekte balsamico eller at Parmaskinke ikke nødvendigvis er produsert i Parma. Det var masse lærdom å plukke opp her, og personlig synes jeg dette var det beste denne dagen.

Datteren min likte markedsturen også, men var mer fornøyd med kokkekurset enn det jeg var. Det var absolutt ikke noe galt med kurset og Carmelita var en hyggelig dame. Men jeg likte ikke så godt den voldsomme omsorgen for pastadeigen eller hvor forferdelig pirkete alt måtte være. Av de andre rettene lærte jeg ikke noe nytt, det var enkle og gode retter som jeg ikke hadde trengt å gå på kurs for å lære. Men det var morsomt å komme hjem til henne og være med på hele prosessen.

Når jeg kommer tilbake til Bologna sammen med mannen min vil jeg nok heller bare være med på en ny markedstur og droppe matkurset. Men har du lyst til å lære og lage pasta på den ordentlige italienske måten kan du ikke få en bedre læremester enn Carmelita. Jeg anbefaler det på det sterkeste.

IMG 0689

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *