Boeuf a la Provence i trykkoker

Trykkoker1 021

For en tid tilbake var jeg så heldig å vinne en trykkoker i Matbloggsentralens konkurranse om gryteretter, og jeg måtte selvsagt prøve den så fort jeg kunne. Jeg var ganske engstelig i starten, har stor respekt for alt som kan gå i luften. Og hvis jeg skal være ærlig så var det mannen min som måtte sette på lokket og starte prosessen. Men etterhvert ble jeg i alle fall såpass modig at jeg våget meg inn på kjøkkenet igjen. Jeg vet jo at det ikke er farlig å lage mat i trykkoker lenger, det er så mange sikkerhetsventiler etc som forhindrer en eventuell ulykke. Det er bare noe som sitter i hodet fra gammelt av .

I morgen skal jeg lage osso bucco i trykkoker, det var den jeg vant konkurransen med. Retten skulle stå i ovnen i 4 timer, med trykkoker tar kokeprosessen 30-40 minutter. Og denne gangen har jeg tenkt å fikse alt selv uten hjelp av mannen min.

Fordelene med trykkoker er altså at det går fort, det er klimavennlig, det er økonomisk og det bevarer mer av smaken. Denne gryten er laget av oksebog, et kjøttstykke som er seigt og må koke i timesvis for å bli godt. 40 minutter i trykkoker gjorde imidlertid kjøttet så mørt at det kunne deles med gaffelen. Nydelig.

Denne retten er en blanding av oppskrifter, blant annet fra Trykkoker-kokeboken, men jeg har også tilføyd ting for egen regning.

torill6

 

Ingredienser:

  • 1,5 kg oksebog
  • 4 gulrøtter
  • 2 pastinakker
  • 10 hele sjalottløk eller delikatesseløk, evt vanlig løk i skiver
  • 1 hvitløk i fedd
  • 1 dl hvitvin
  • 2 hele flådde tomater, eller 2 bokser
  • 2-3 ss tomatpuré
  • 2-3 dl oksefond eller oksekraft
  • 3 ss mel
  • Urter, f.eks timian og rosmarin
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Skjær gulrøtter og pastinakk i store biter
  • Fres gulrøtter, pastinakk,hele løk og hvitløkfedd i olje i trykkokeren et par minutter, ta det opp og legg til side

Trykkoker1 011

  • Skjær kjøttet i store stykker, ca 6 x 6 cm
  • Brun kjøttet i trykkokeren eller i panne til det får pen farge. Jeg gjorde dette i 2 omganger
  • Hvis du har brukt stekepanne flytter du kjøttet over i trykkokeren når det er ferdig brunet
  • Strø hvetemelet over kjøttet og rør godt
  • Tilsett hvitvinen og rør litt mer
  • Tilsett grønnsaker, tomater, tomatpuré, oksefond/ kraft og bland godt

Trykkoker1 014

  • Sett lokket på trykkokeren og sett det i låst posisjon
  • Sett på sterk varme til symbolet for det høyeste nivået vises
  • Skru ned til lav varme og la det koke i 40 minutter
  • Skru av varmen og åpne lokket når trykket er borte
  • Smak til med salt og pepper samt frisk urter

 

Tilbehør:

  • Poteter i ønsket mengde
  • Olje/ smør
  • Sukkererter
  • Asparges
  • Squash
  • 1 stykke chevre
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Skjær potetene i ganske tykke skiver
  • Ha smør olje i pannen og stek potetene i 10-12 minutter til de får pen farge
  • Skjær squash i skiver og de øvrige grønnsakene i store biter
  • Ta det i pannen og la det surre sammen med potetene 20-30 minutter

Trykkoker1 017

  • Ved servering legger du en ss chevre eller snøfrisk på hver tallerkenpotet/ grønnsakene over

Trykkoker1 020

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *