Etter at jeg kjøpte pizzastein har det blitt noe helt annet å lage pizza. Tidligere gikk det år og dag mellom hver gang, men da steinen kom i hus ble det annerledes.
Jeg vil absolutt anbefale alle å kjøpe en pizzastein, da blir bunnen deilig sprø og får en helt annen smak enn om man steker den på plate i ovnen. Til å begynne med slet jeg fælt med å få pizzaen over på steinen, men nå har vi funnet en løsning på det også. Fremgangsmåten kan du lese nedenfor.
Oppskriften gir 1 stor pizza med tykk bunn eller 2 med tynn bunn
Ingredienser:
- 2,5 dl lunkent vann
- 25 g gjær
- 2 ss olivenolje
- 1/2 ts salt
- 5-6 dl pizzamel (evt hvetemel hvis du ikke får tak i pizzamel)
Fremgangsmåte:
- Rør gjæren ut i lunkent vann, bruker du tørrgjær kan du drysse den rett i melet
- Bland inn øvrige ingredienser
- Elt i kjøkkenmaskin 10-15 minutter til du har fått en smidig deig
- Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse, 50-60 minutter
Bruk av pizzastein:
- Sett steinen på midterste rille i kald ovn
- Hvis du setter steinen inn i varm ovn kan den sprekke og bli ødelagt
- Skru ovnen på max varme, 275-300 grader
- Bruk over- og undervarme, ikke varmluft
- Når pizzasteinen er varm legger du på pizzaen
- La pizzasteinen avkjøles i ovnen etter bruk
Fra bakebord til pizzastein:
- Kjevle ut deigen på bakebordet
- Legg bakepapir på en vanlig stekeplate
- Flytt pizzabunnen over på stekeplaten
- Legg på fyllet
- Flytt pizzaen over på den varme bakesteinen ved å dra i bakepapiret, fra den kalde platen til den varme steinen. Bør være 2 personer til dette.
- Når pizzaen er ferdig flytter du den fra steinen ved å bruke en pizzapade
Pizzasaus:
- 1 boks hermetiske tomater
- 2 ss tomatpure
- 2 sjalottløk eller 1 vanlig løk, finhakket
- 4 fedd hvitløk, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 1/4 ts sukker
- litt balsamicoeddik
- noen urter, finhakket
- salt
- nykvernet sort pepper
Bland sammen alle ingrediensene og la det putre litt i en gryte, før du setter det til side slik at sausen ikke er glovarm når du skal bruke den.
Fremgangsmåte topping:
- Del baconet i biter og fres i pannen, skal ikke bli sprøtt
- Ha deretter fyllet på pizzaen i denne rekkefølgen:
- Pizzasaus
- Mozarellaost
- Litt norzola eller annen blåmuggost
- Små, krydrete kjøttboller
- Bacon
- 1 rødløk i skiver
- 2 vårløk i skiver
- Litt basilikum
- Evt krydder etter smak og lyst
Stek pizzaen 7-8 mnutter eller til du ser at den er ferdig