Chicken Biryani

Biryani, 011

Indisk mat er noe av det beste jeg vet av etnisk mat. Jeg elsker lukten og smaken av alt krydderet og at det brenner i munnen, for indisk mat skal være sterk! Det er mange, mange år siden jeg ble kjent med indisk mat, det var i Cadiz i Spania av alle steder, en liten restaurant som var drevet av en indisk familie som hevdet at maten var autentisk. Vi kunne velge mellom forskjellige styrkegrader og siden det var mitt første møte med indisk mat valgte jeg den svakeste. Men svak og svak, det var det sterkeste jeg noen gang hadde smakt, jeg klarte ikke spise det. Men smaken utvikler seg med årene og nå bestiller jeg alltid den sterkeste versjonen når jeg er på indisk restaurant og har ingen problemer med det. Jeg er heller ikke gjerrig med krydderet når jeg lager indisk på eget kjøkken.

Denne gangen presenterer jeg en rett som ikke er så veldig kjent her i landet, Chicken Biryani. Denne retten kommer opprinnelig fra Iran og kom til Sør-Asia med iranske handelsmenn. Lokale varianter av retten finnes i  hele Asia og varieres i det uendelige. Felles er at risen betyr mye, og det er den som bestemmer om retten blir god eller ikke. Biryanien kan lages med både kylling, kjøtt, fisk og vegetarisk. Den inneholder mange ingredienser, masse forskjellig krydder og tar en stund å lage.

 

Ingredienser 4 personer:

 • 2 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 ts chilipulver
 • 4 cm ingefær, revet
 • Litt safran eller 1 ts gurkemeie
 • 1-2 ts kummin
 • 1-2 ts garam masala
 • 2 ts koriander
 • 3 tomater uten innmat
 • 1/2 boks tyrkisk yoghurt
 • Saft av 1/2 lime
 • 1 ts kardemomme
 • 1-2 ts kanel
 • frisk koriander
 • 4 kyllingbryst delt i biter

Fremgangsmåte:

 • Finn frem krydderet du skal bruke og mål opp det du skal ha
 • Finhakk løk, hvitløk og ingefær
 • Tilsett alt det andre krydderet + tomatkjøttet
 • Stek videre i 10-15 minutter
 • Ha i yoghurt og la det koke videre på lav varme i ca 30 minutter
 • Ha i kyllingen og la det koke ytterligere 30 minutter
 • Blandingen skal være god og tykk. Juster med mer yoghurt hvis den er for tykk eller kok uten lokk noen minutter hvis den er for tynn

 

Risen:

 • 1 stk løk
 • 2 nellikspiker
 • 1 ts kanel
 • 2 cm ingefær
 • 1 klype safran, knust
 • 1 ts kardemomme
 • 500 g basmatiris
 • vann + buljongterning
 • 3 ss kyllingfond
 • salt og pepper

Biryani, 006

 

Fremgangsmåte ris:

 • Stek løken gylden
 • Tilsett safran og alt det andre krydderet
 • Tilsett ris og rør til risen er godt blandet med krydderet
 • Tilsett kyllingbuljong og kyllingfond
 • Kok risen etter anvisning på pakken, vanligvis ca 12 minutter
 • Noen foretrekker å legge risen på toppen av kjelen med kyllingen før servering

Biryani, 003

Server dette med hjemmelaget raita, du finner oppskrift på den HER.

Print Friendly, PDF & Email

8 Comments on “Chicken Biryani”

 1. Jeg har også fått øynene opp for indisk mat i det siste, selv om jeg kjører på de mer milde rettene som korma og tikka masala. Det er noe med krydrene som er unikt og veldig godt, og jeg skal definitivt prøve meg på retter a la denne i år 🙂

  1. Jeg klarte heller ikke så sterke retter før, men man vender seg til det. Og så bestemmer man jo selv styrkegraden. Både tikka masala og korma kan jo også lages sterke. Anbefaler denne + en som heter jalfrezi som du også finner på bloggen under favoritter. Den er egentlig pakistansk.
   Neste vinter tror jeg at jeg skal på matlagingskrs i India, har ikke helt bestemt meg men det virker spennende :o)

 2. Har laget denne et par ganger og er veldig fornøyd. Det er likevel noen småfeil i oppskriften din som vil gjøre at usikre kokker kanskje kvier seg for å prøve denne oppskriften. Da tenker jeg på punkt 3 i kyllingoppskriften. Her mangler det stekeanvisning. På samme måte instruerer du tilsetting av ris to ganger. Oppskriftene dine er så gode at de fortjener å gjengis på riktig måte.

 3. Skal lage oss lam Biryani til juleaften. Vil prøve din fantastiske oppskrift, ser bra ut.

  Selv er jeg vel vant med slik Indisk mat, synes det er helt herlig, fint å variere med all den milde og deilige italienske maten jeg lager ellers (pasta amatriciana, spagetti carbonari, kylling cacciatore).

  Mor skal være gjest. Hun er født i 1926, og det mest hotte hun har spist på juleaften er ribbe, hun skal ha lutfisk, basta, den kvelden.

  Iår blir det Biryani på mor. Så hva skal vi ha som tilbehør. Raita er en selvfølge, likeså min hjemmelavete naan, men jeg tenker også på mer nøytralt, som feks en skål med yogurt, jeg har gjerne litt hakket agurk oppi.

  1. Det var en tøff julekveldsmiddag :o) Men ganske utfordrende for moren din vil jeg tro, det er jo sterke saker. Å ha en skål med yoghurt og agurk er jo ganske likt raita da, så det synes i alle fall jeg er unødvendig. Jeg ville helt klart valgt Mangolassi, det demper på den sterke smaken og er helt nydelig.
   Lykke til.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *