Nydelig rødvinssaus

RedWineJus2

Denne rødvinssausen er utrolig smaksrik og en av de beste sausene jeg vet om. Det er ikke en saus du heller over kjøttkakene, men mer som en liten smaksforsterker til en selskapsrett. Fordi den skal kokes inn flere ganger tar det litt tid før den er klar, men du kan gjerne lage den flere dager før du skal bruke den. Foretrekker du en mildere variant kan du la være å koke den inn så mye. Du kan selvsagt også bruke mindre rødvin og mer vann.

Jeg bruker ofte denne sausen til andeconfit og til indrefilét av okse. Den passer ikke til milde kjøttretter fordi den er så kraftig på smak.

 

Ingredienser:

  • 1 kg små løk, hel (delikatesseløk)
  • 8 ss usaltet smør
  • 2-3 ts sukker
  • 5 dl kjøtt- eller grønnsakskraft
  • 5 dl rødvin
  • 1 s balsamicoeddik
  • 2 ts friske timianblader (kan utelates)
  • Salt og pepper

 

Fremgangsmåte:

  • Smelt smør og tilsett løken

rødvinsaus1

  • Tilsett salt, pepper og sukker slik at løken blir karamellisert
  • Rør forsiktig i ca 15 minutter (løken skal ikke gå i stykker)
  • Tilsett kraft og vin og la løken bli mør og smaksrik, ca 15 minutter
  • Løft løken over i en bolle, bruk hullsleiv
  • Skyll løken i kaldt vann
  • La sausen koke videre til den har fått en sirupslignende konsistens, ca 20 minutter (følg med)
  • Rett før sausen skal serveres legges løken tilbake i sausen og varmes forsiktig opp
  • Smak til med balsamico og evt litt portvin
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *