Svenskene er like opptatt av skinken sin som vi er av ribben og pinnekjøttet. Det blir liksom ikke jul uten. Det er vel julebordet til svenskene som står i en særstilling, og skinken er en viktig del av dette julebordet. Men skinken er viktig julemat her i landet også, vi har den alltid på julebordet 1. juledag og spiser den gjennom hele julen. Det smaker nydelig med den magre skinken som et alternativ til den fete norske julematen som ribbe, pølser, medisterkaker, pinnekjøtt osv.
Juleskinken spises med sennepssaus eller bare sennep, på en brødskive eller knekkebrød, som en lunch- eller middagsrett sammen med potetsalat eller andre poteter. Uansett smaker det deilig.
Man kan kjøpe skinken ferdig kokt, rå og ferdig saltet eller ubehandlet slik at man må salte den selv. Jeg liker best å kjøpe den ferdig saltet, men koker den selv. I tillegg må skinken gratineres!
Ingredienser:
- 1 juleskinke
- Egg
- Honning
- Sennep
- Brødrasp eller griljeringsmel
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 125 grader
- Sett inn steketermometer i den tykkeste delen av skinken
- Skinken er ferdig når termometeret er på 74 grader
- Eller stek skinken i ca 1 time per kilo
- Avkjøl skinken
Gratinering:
- Egg
- Honning
- Sennep
- Brødrasp eller griljeringsmel
- Bland dette sammen til en “grøt”
- Fjern svoren på skinken
- Smør “grøten” på skinken
- Gratineres 10-15 minutter ved 225 grader