Jeg pleier alltid å lage gravlaks til jul, og jeg pleier også å endre litt på oppskriftene hvert år. Denne gangen tok jeg utgangspunkt i en oppskrift på bloggen Enestående mat, men skiftet ut cognacen med akevitt siden mannen min elsker akevitt over alt på jord. Fjorårets utgave av gravlaks finner du HER.
Fisken:
1/2 kg laksefilet eller en liten salmalaks
1 eggeglass akevitt (helst dillakevitt)
1 ss salt
1/2 ss sukker
1 liten neve sennepsfrø
Masse dill (jeg brukte 2 potter)
Fremgangsmåte:
Klipp opp dillen, ta med stilkene også
Gni den ene filéten inn med akevitt
Bland salt, sukker og sennepsfrø
Strø over filéten og gni godt inn
Legg filéten oppå dillen
Legg filét nr 2 oppå den første
Legg på resten av dillen
Legg fisken på en tallerken, et fat eller en fjøl el.l.
Legg lett press på, for eksempel en kjele fylt med vann
La fisken ligge i press i ca 3 døgn
Serveres med sennepssaus eller rømme blandet med lakserogn el.l.
Sennepssaus:
Denne sausen er veldig enkel og smaker deilig.
Bland sammen følgende ingredienser:
4 ss grov sennep
1 ss sukker
1 ss 7% eddik
3 ss soyaolje eller maisolje
4 ss rømme
1 potte med klippet til
Salt og pepper
Denne sausen er svært holdbar og kan brukes til mange typer pålegg, ikke bare gravlaks
Hva er det du serverer ved siden av gravlaksen og sennepssausen når dette er forrett? På bildet kan det virke som potetsalat?
Godt spørsmål gitt. Denne oppskriften er så gammel at jeg husker ikke , men det ser ut som potetsalat. Jeg har brukt en annen oppskrift i år med en annen saus, den har jeg tenkt å legge ut senere. Men jeg serverer ikke potetsalat ved siden av nå, serverer den bare som den er men sennepssausen.