No-knead bread

 

noknead13 Endelig har jeg bakt no-knead bread jeg også, som en av de siste i matbloggverdenen tror jeg. Oppskrifter har i alle fall poppet opp på den ene matbloggen etter den andre, bare ikke på min. Jeg har hatt lyst lenge, det er flinke Ina på bloggen Mat på bordet som virkelig har inspirert meg her. Brødet ser jo virkelig rålekkert ut, jeg synes man kan kjenne at det smaker godt bare ved å se på bildene.

Dessuten må jeg bare innrømme det – jeg liker ikke å få deig eller noe annet på hendene. Og endelig dukket det opp et brød som ikke trenger å bli tatt i.

Det er kjempeenkelt å lage dette brødet, men det tar himla lang tid. Så får du uventede gjester så er ikke dette det brødet du setter i gang med. Du må beregne et par dager og det er viktig at du ikke jukser og lar det heve kortere tid enn angitt. Det er den lange hevetiden og lite gjær som visstnok gjør brødet så bra. Man kan lage deigen om kvelden, det tar ca 5 minutter og så kan man brette det neste ettermiddag når man kommer hjem fra jobben. Det skal heve 18-24 timer, mitt brød ble hevet i 21 timer + 2 timer etter at det var brettet.

Denne oppskriften er grunnoppskriften, man kan eksperimentere med den på alle tenkelige måter. Ina har laget det med hasselnøtter, kanel og rosiner, hvitløk, grovt mel, speltmel  med mer. Neste gang jeg lager det skal jeg lage det med hvitløk eller oliven tror jeg.

Ingredienser:

500 g hvetemel

1/4 ts tørrgjær

1 1/2 ts salt

400 ml vann

Fremgangsmåte:

Bland de tørre ingrediensene lett sammen

Hell oppi vannet og bland med en sleiv el.l.

no knead2

Dekk til med plast, et håndkle, et lokk el.l.

La dette stå på benken i 18-24 timer

noknead4

Etter 1. gangs heving:

Hell mel på et håndkle eller et bakepapir

Hell deigen ut på papiret /håndkleet

noknead5

Bruk et redskap eller hendene og brett den ene enden av deigen over den andre

noknead6

Fortsett med brettingen 6 ganger

Legg brettekanten ned

noknead7

Dekk til deigen og la den hvile i ytterligere 2 timer

noknead9

Sett ovnen på 250 grader etter 1,5 timer og sett inn formen/ gryten du skal steke brødet i

noknead10

Det er viktig at formen/ gryten har lokk

Etter 2. gangs heving

Etter 30 minutter tar du formen/ gryten ut av ovnen og heller brøddeigen oppi den varme gryten/ formen

Brettekanten skal nå være opp

Sett på lokk og sett den inn i ovnen i 30 minutter

Ta av lokket etter 30 minutter, sett ned varmen til 220 grader og la brødet steke videre ca 15 minutter

Hell brødet ut av formen/ gryten og legg det på en rist og la det avkjøle

noknead13

Pakk det inn i et rent bomullshåndkle når det er avkjølt så holder det seg bedre

noknead14

Jeg viser ellers til den meget instruktive videoen Ina har laget og som viser hele fremgangsmåten. Anbefaler alle å se denne videoen første gang man skal bake brødet

Jeg har hennes tillatelse til å legge ut videoen her også.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *