Endelig har jeg bakt no-knead bread jeg også, som en av de siste i matbloggverdenen tror jeg. Oppskrifter har i alle fall poppet opp på den ene matbloggen etter den andre, bare ikke på min. Jeg har hatt lyst lenge, det er flinke Ina på bloggen Mat på bordet som virkelig har inspirert meg her. Brødet ser jo virkelig rålekkert ut, jeg synes man kan kjenne at det smaker godt bare ved å se på bildene.
Dessuten må jeg bare innrømme det – jeg liker ikke å få deig eller noe annet på hendene. Og endelig dukket det opp et brød som ikke trenger å bli tatt i.
Det er kjempeenkelt å lage dette brødet, men det tar himla lang tid. Så får du uventede gjester så er ikke dette det brødet du setter i gang med. Du må beregne et par dager og det er viktig at du ikke jukser og lar det heve kortere tid enn angitt. Det er den lange hevetiden og lite gjær som visstnok gjør brødet så bra. Man kan lage deigen om kvelden, det tar ca 5 minutter og så kan man brette det neste ettermiddag når man kommer hjem fra jobben. Det skal heve 18-24 timer, mitt brød ble hevet i 21 timer + 2 timer etter at det var brettet.
Denne oppskriften er grunnoppskriften, man kan eksperimentere med den på alle tenkelige måter. Ina har laget det med hasselnøtter, kanel og rosiner, hvitløk, grovt mel, speltmel med mer. Neste gang jeg lager det skal jeg lage det med hvitløk eller oliven tror jeg.
Ingredienser:
500 g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
400 ml vann
Fremgangsmåte:
Bland de tørre ingrediensene lett sammen
Hell oppi vannet og bland med en sleiv el.l.
Dekk til med plast, et håndkle, et lokk el.l.
La dette stå på benken i 18-24 timer
Etter 1. gangs heving:
Hell mel på et håndkle eller et bakepapir
Hell deigen ut på papiret /håndkleet
Bruk et redskap eller hendene og brett den ene enden av deigen over den andre
Fortsett med brettingen 6 ganger
Legg brettekanten ned
Dekk til deigen og la den hvile i ytterligere 2 timer
Sett ovnen på 250 grader etter 1,5 timer og sett inn formen/ gryten du skal steke brødet i
Det er viktig at formen/ gryten har lokk
Etter 2. gangs heving
Etter 30 minutter tar du formen/ gryten ut av ovnen og heller brøddeigen oppi den varme gryten/ formen
Brettekanten skal nå være opp
Sett på lokk og sett den inn i ovnen i 30 minutter
Ta av lokket etter 30 minutter, sett ned varmen til 220 grader og la brødet steke videre ca 15 minutter
Hell brødet ut av formen/ gryten og legg det på en rist og la det avkjøle
Pakk det inn i et rent bomullshåndkle når det er avkjølt så holder det seg bedre
Jeg viser ellers til den meget instruktive videoen Ina har laget og som viser hele fremgangsmåten. Anbefaler alle å se denne videoen første gang man skal bake brødet
Jeg har hennes tillatelse til å legge ut videoen her også.