Det er vel ikke så mange matretter her i verden som er mer fransk en Coq au vin. Problemet med den retten er imidlertid at den er vanvittig tidkrevende og hvis man skal lage den på skikkelig vis skal man bruke hane. Og hvor får man tak i hane? Det er forresten ikke nok med en hvilken som helst hane heller, den skal helst være 18 måneder gammel og veie 3-4 kg. Helst skal hanen være fransk også. Oppskriften på en skikkelig fransk Coq au Vin er på 7 sider, det tar 5 dager å tilberede den og den inneholder mer enn 20 ingredienser. Burgundervinen som skal brukes bør være eldgammel og dermed meget kostbar. Så utfra denne beskrivelsen er det vel lett å skjønne at å lage en skikkelig Coq au Vin er ingenting for meg. Men jeg anbefaler alle å lese den utrolig morsomme artikkelen til Andreas Viestad om å lage en skikkelig Coq au Vin.
Jeg bestemte meg for å lage en “italiensk vri” på den franske, derfor laget jeg også et nytt navn til retten som på norsk blir Kylling i rødvin med risotto. Den smakte helt nydelig og selv om den også var tidkrevende så kan den ikke sammenlignes med sin franske storebror.
Ingredienser marinade:
3/4 flaske rødvin (helst burgunder)
5 hvitløkfedd
1 neve timian
2 laurbærblad
Ingredienser Pollo al Vino Rosso
1 stor kylling, helst Stangekylling
200 gram pancetta (italiensk bacon). Kan bruke vanlig bacon eller sideflesk også
1 1/2 ts salt
1 ts pepper
4 ss armanac eller cognac
1 liten boks tomatpuré
ca 7 del hønsekraft eller kyllingbuljong
ca 20 småløk (mindre enn sjalottløk) Perleløk?
250 g små sjampinjong
2 gulrøtter
litt timian
Fremgangsmåte:
Del kyllingen i serveringsstykker (8-10 biter)
Legg kyllingen i marinaden og la det stå i kjøleskapet natten over eller la det stå på kjøkkenbenken 4-5 timer
Ta opp kyllingstykkene og tørk dem
Hell marinaden i en gryte og kok opp
Skjær pancettaen i biter og stek dem i panne
Ha pancettabitene over i gryten, men la fettet bli igjen i pannen
Bland mel, salt og pepper og vend kyllingstykkene i dette og brun dem i pannen
Ha kyllingstykkene over i gryten
Tilsett kraft/ buljong til kjøttet blir dekket
Tilsett tomatpuré og armanac/cognac
La dette trekke/ småkoke i 40-50 minutter til kjøttet er mørt
Surr imens løk og sopp i pannen og ha det over i gryten
Skjær gulrøttene i tynne staver, surr i pannen og ta det over i gryten
Smak til med salt og pepper og evt annet krydder etter smak
Pynt med timian
Denne retten kan serveres med forskjellig tilbehør. Jeg valgte risotto denne gangen, men både poteter, potetstappe, ris eller nystekte rundstykker vil også være godt tilbehør.