Julesylte av tynnribbe

 

sylte1 

Moren min pleide alltid å lage “ordentlig” sylte av grisehode, men det har jeg aldri våget meg på. Ikke har jeg lyst heller, og det er slett ikke sant at hodesylte er så mye bedre enn all annen sylte. Jeg har prøvd ulike måter å lage sylte på, og har funnet ut at sylte av tynnribbe er den beste som finnes. Dessuten synes jeg det er koselig å lage julepålegg selv, det er jo bare da man gjør det og aldri ellers i året.

Ingredienser

Ca 1 kg tynnribbe med svor

1 ss salt

1 ts pepper

1/2 ts malt nellik

1/2 ts knust allehånde

1/2 ts malt ingefær

1 1/2 ss gelantinpulver

Fremgangsmåte

Skjær ut bena på ribben, bruk en liten spiss kniv

Kok opp lettsaltet vann og legg ribba i

La det trekke ved 80 grader i ca 1 time

Bland sammen krydder og gelantin

Vri et kjøkkenhåndkle godt opp i varmt vann.

Legg kledet ned i en rund bolle, 15-20 cm i diameter

Ta opp ribba og legg på en skjærefjøl el.l.

ribbe2

Avkjøl litt slik at det går greit å holde/ skjære i ribba

Skjær av svoren og del den i mindre biter

Skjær kjøtt og fett i skiver / biter og legg det hver for seg

Dekk bunnen av bollen med svor og legg kjøtt og fett lagvis. Strø krydderllandingen mellom lagene ribbe3 Avslutt med svor

Pakk kjøkkenhåndkleet tett rundt sylten og surr stramt med hyssing

 ribbe4 Legg sylten i kokekraften, kok opp og la det trekke ved 80 grader i ca 1 time

Ta opp sylten og la den hvile i ca 30 minutter den legges i press til neste dag (ca 6 kg press)

sylte4 Sylten oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet

Saltlake:

Kok opp 5 liter vann

300 gram salt

1 ss sukker

Avkjøl

Print Friendly, PDF & Email

12 Comments on “Julesylte av tynnribbe”

  1. Hei!

    Oppbevarer du sylten i saltlake så lenge den “lever” eller er dette foe en begrenset periode ?

    Skal prøve oppskriften din i morgen, virker spennende!

    Thor

    1. Hei!

      Jeg oppbevarte den i saltlaken inntil jeg synes den var salt nok (noen dager) og så i en boks el.l. resten av levetiden.
      Lykke til og god jul

  2. Hei,
    først tusen takk for at du deler din kunnskap med andre.

    Når den ligger i salt lake etter ferdigkokt hvor lenge kan jeg ha den før den “går ut på dato”? og går det an å fryse den frem til jul fks?

    mvh

    1. Hei! Dette var litt vanskelig spørsmål, men jeg TROR at den holder sef ca 1,5 uke. Mulig den holder seg lenger. Frysing er helt greit, det har jjeg gjort selv. Lykke til 🙂

  3. Hei pp dei å takk for ei superenkel oppskrift:) gleder meg sykt til å prøve sykta etter laken.. Men jeg lurte på om den skal ligge innpakket i tørkle i laken og eller om den skal pakkes ut først?:)

  4. Hei! Dette så interesant ut, så det må jeg prøve.
    Men det jeg lurer på er om man kan bruke potetmel isteden for gelatinpulver? 🙂

    1. Nei, det ville jeg absolutt ikke anbefale. Du må heller finne en erstatning for gelantin hvis du er allergisk el.l. Buljonggele og agar-agar kan f.eks brukes

Leave a Reply to Grete Sanner Laugerud Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *