Jan er sherry- og brandykonge i Jerez

jan2

21. oktober kunne jeg lese i Aftenposten om Jan Pettersen, sherry- og brandykongen i Jerez de la Frontera. Dette var gøy, for jeg har hatt gleden av å bli kjent med Jan, og både min mann og jeg har vært på bodegaen hans flere ganger.

jan5

Jan Pettersen eier Fernando de Castilla. Dette er sherryverdenens Rolls Royce, dvs at den er den mest eksklusive sherry det er mulig å få kjøpt. Den selges kun i utvalgte butikker rundt i verden, for eksempel El Corte Ingles gourmet i Spania og Harrods gourmet i England. Det er også kun utvalgte restauranter som kan selge den, i Norge kan man få den på Bagatelle og Feinschmecker i Oslo. Rey Fernando har vunnet flere gullmedaljer for både sherry og brandy og er regnet som verdens beste i sitt slag.

Bakgrunnen for at jeg kom i kontakt med Jan var egentlig tilfeldig, jeg hadde hørt om en nordmann som hadde en sherrybodega i Jerez, søkte på nettet og fant ham der. Jeg har tidligere bodd i Jerez, så derfor ble jeg spesielt interessert. Grunnen til at jeg søkte etter Jan var at jeg nettopp på den tiden skulle ha et 6-ukers studieopphold i Spania med elevene mine, og tenkte at et besøk hos ham kunne være interessant med tanke på blant annet hvordan det var for en nordmann å etablere seg i Spania. Men selvsagt også fordi sherry (jerez) kun produseres i Jerez og dermed er et varemerke for byen.

jan3

Besøket hos Jan ble en opplevelse for både elevene og meg selv. Han trollbandt både elever og lærere under omvisningen, og jeg hadde aldri trodd at elevene mine skulle være så interessert i sherry som de var akkurat da.

Et par uker etter dette besøket kom en annen skole fra Norge på besøk til oss, og da de skulle reise hjem igjen la vi avskjedsarrangementet til Jans bodega. Det var absolutt fabelaktig. Både vert, servitører, mat og drikke var helt fantastisk. Først et utvalg av tapas, servert med sherry som elevene også fikk drikke (med sine foreldres tillatelse!) Når vi satte oss til bords fikk vi servert potetsuppe. Dette høres ikke så godt ut, men det var aldeles nydelig. Hovedretten var kinn av Pata Negra-svin (Pata Negra svin er svin som har svarte føtter og som har livnært seg på eikenøtter. Kjøttet får derfor en helt spesiell smak. Pata Negra-skinke er verdens mest eksklusive skinke). Til dessert var det en drøm av en sjokoladekake som ble servert med Pedro Ximinez-sherry. En herlig kveld for oss alle.

Et par uker etter dette var min mann og en kamerat i Jerez og besøkte også Jan og bodegaen hans. De var over seg av begeistring, og etter hjemkomsten startet de også en klubb med det enkle og lette navnet

“Det norske selskap til fremme og avnytelse av produkter fra Bodega Fernando de Castilla”. Jan er utnevnt til æresmedlem i denne eksklusive klubben. :-)

jan6

jan1

jan4

Stor var derfor min manns begeistring da han kunne lese i Aftenposten at Jan har utviklet en brandy for det norske markedet som nå skal lanseres under navnet Pettersen. Så han fant ut at nå var det snart tid for en ny tur til Jerez med prøvesmaking av Jans produkter. :-)

Mer om Jan Pettersen og hans produkter finner du blant annet her:

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *