Indrefilét av elg med honning, rødvinskokte pærer og portvinssaus

Elg 020

For noen dager siden skrev jeg på Facebooksiden til Mammas Kokebok at jeg ønsket at medlemmene kom med forslag til hva jeg skulle lage. Et av forslagene var elgstek, og denne helgen laget jeg i alle fall elgfilét.  Jeg er ikke noe begeistret for stek og lager det aldri, men denne oppskriften  kan selvsagt brukes på stek også. Hvis jeg skulle ha laget elgstek så ville jeg imidlertid ha langtidsstekt den på ca 70 grader i ca 10 timer, da tror jeg den hadde blitt veldig mør og god.

Denne elgfiléten smakte utrolig godt, smeltet på tungen rett og slett. Jeg synes viltkjøtt (spesielt elg) kler veldig godt litt søtt tilbehør så derfor valgte jeg å gni filéten inn med honning før jeg satte den i ovnen. Rødvinspærene tilfører også sødme til kjøttet. Det samme med sausen. Jeg er ikke så begeistret for fløtebaserte sauser som jo er mest vanlig til viltkjøtt, men synes vinbaserte sauser er mye bedre. Bare prøv selv, jeg tror du vil være enig med meg hvis dette er første gangen du smaker det.

Når det gjelder steketiden på filéten så viste termometeret 60 grader da jeg tok den ut av ovnen. Deretter pakket jeg den inn og lot den hvile i 15 minutter før jeg skar den opp. Jeg liker ikke at kjøttet er for rått, men denne steketiden og hviletiden er perfekt for meg. Ellers er det selvsagt bare å ta ut kjøttet tidligere, men husk at det “steker videre” under hviletiden også.

Elgfilét:

 • Renskjær filéten for alle hinner og sener

Elg 005

 • Brun den ved høy varme på alle sider for å lukke porene

Elg 008

 • Dette kan du gjøre flere timer på forhånd
 • Når den skal stekes ferdig forvarmer du ovnen til 180 grader
 • Skjær imens poteter i tynne skiver og legg i et ildfast fat. Salte og pepre potetene litt (jeg brukte Gulløye denne gangen, men vanligvis bruker jeg mandelpoteter)
 • Salte og pepre filéten og gni den inn med akasiehonning. Jeg brukte 3-4 ss honning til stykket over
 • Legg filéten midt i fatet med potetene rundt og legg noen smørterninger over potetene

Elg 016

 • Sett inn steketermometer og stek til kjernetemperaturen viser 60 grader (medium). Stykket over stod inne ca 20-25 minutter.
 • Ta ut kjøttet og pakk det inn i aluminiumsfolie med et tykt håndkle utenpå og la det hvile i minst 15 minutter
 • Sett opp varmen på ovnen og stek potetene videre i 15-20 minutter
 • Skjær filéten i skiver, 2 skiver per person er passe synes jeg

Elg 017

Rødvinskokt pære:

Ingredienser

Elg 003

 • 1/2 pære per person, ikke for myk
 • Rødvin, ca 3 dl på 2 pærer
 • 2-3 ss demerarasukker
 • Noen grønne pepperkorn

Hvis du ikke har rødvin, eller ikke vil bruke det, kan du bruke solbæsirup i stedet. Da blir det imidlertid mye søtere så du må redusere sukkermengden og tilsette 1-2 ss balsamicoeddik

 

Fremgangsmåte:

 • Skrell pærene og ta ut kjernen
 • Legg pærene i en kjele og hell over rødvin
 • Tilsett sukker og pepperkorn
 • La dette koke ca 20-30 minutter, dette er avhengig av hvor bløte pærene var i utgangspunktet
 • Snu pærene midt i koketiden så de blir dekket av vinen på begge sider
 • Ta pærene ut av laken med en hullsleiv. Legg dem på en tallerken

Elg 004

 • Sett opp varmen og kok inn vinen til ca 1/3, konsistensen skal være sirupsaktig (tar ca 20 minutter å koke inn) Kok uten lokk
 • Ta kjelen av platen og legg pærene tilbake
 • Snu dem så de får sirup rundt det hele

Elg 010

 • Nå skal de stå i laken til du skal bruke dem
 • Dette kan også lages ferdig dagen før

Pærene serveres kalde

Portvinssaus:

Ingredienser

 • 2 dl Sandeman portvin (neida, bruk den du har ;o)
 • 1 dl rosiner
 • 1 ss sukker
 • 2 dl viltkraft
 • 1 ss meierismør, usaltet
 • Evt resten av rødvinssirupen som du marinerte pærene i

 

Fremgangsmåte:

portvin5b

 • Kok opp portvinen og trekk den av platen
 • Tilsett rosinene og la de marinere i portvinen ca 2 timer
 • Sil av rosinene
 • Ha sukker i en kjele og brun til karamell (NB! Pass på så det ikke blir brent )
 • Spe med portvinen, kok inn til ca 1/3
 • Spe med viltkraften (her brukte jeg Jacobs viltkraft)
 • Kok inn til ca 1/3 igjen
 • Tilsett evt den sirupen pærene har blitt marinert i
 • Pisk inn smøret til slutt

Øvrig tilbehør:

Jeg serverte brun sjampinjong ved siden av, men har du tilgang på kantareller eller annen skogssopp kan du selvsagt bruke det. I tillegg vil smørdampede sukkererter smake nydelig , og vil se pent ut.

Nå har du en nydelig middag som du kan bruke på flere typer viltkjøtt. Jeg ble så fornøyd med disse smakene at det er helt klart en oppskrift jeg skal bruke mange flere ganger. Det kan virke som det er mye jobb, men her er det mange ting som kan forberedes på forhånd så egentlig er det bare kjøttet og potetene som må gjøres helt ferdig før middagen. Det andre kan bare varmes.

Elg 021

Bon Apetitt!

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments on “Indrefilét av elg med honning, rødvinskokte pærer og portvinssaus”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *