Det er ikke så ofte jeg lager stek, et par ganger i året kanskje. Og da er det lammestek som står på menyen. Denne gangen ble det altså villsvinstek, og det hadde jeg ikke laget tidligere. Villsvinfilét hadde jeg derimot prøvd flere ganger. Villsvin har en kraftigere smak enn vanlig svin synes jeg, veldig godt. Lette på nettet etter tips, men det var ikke så mye å velge mellom der heller. Fant et par oppskrifter jeg fikk inspirasjon fra og laget min egen “vri” på retten. Resultatet ble veldig bra, frister absolutt til gjentakelse ved en senere anledning. Får man ikke tak i villsvinstek så kan man bruke denne oppskriften på vanlig svinestek også.
Ingredienser:
1 utbenet og surret villsvinstek
1 appelsin
1 sitron eller 1 lime
2 gulrøtter
2 løk
1/2 gul squash
1/2 grønn squash
2 hele hvitløk (ca 20 fedd)
Mandelpoteter
Div urter (f.eks. rosmarin, timian, oregano)
Laurbærblad
Salt og pepper
Timiankrydder
Olivenolje
1 dl kraft (eller vann+buljongterning)
Fremgangsmåte:
Gni steken inn med saften av 1/2 appelsin og 1/2 sitron eller lime
Skjær resten av frukten i biter og stikk bitene under hyssingen på steken.
Putt deretter stilker av urter og laurbærblad under hyssingen
Salte og pepre steken
Rens og skjær løk i båter, del hvitløkfeddene i to og potetene i båter.
Skjær gulrøtter og squash i skiver og del skivene i to
Del resten av appelsinen og sitronen i biter
Ha olivenolje i bunnen av et stort ildfast fat og legg frukten, potetene og grønnsakene oppi
Tilsett litt mer av urtene og krydre med salt og pepper
Skyv grønnsakene ut til siden og legg steken i midten av fatet
Hell over litt olivenolje + kraften
Stikk steketermometer i steken og still det inn på 65 grader, da blir den svakt rosa
Stek kjøttet ved 200 grader til det er ferdig, ca 1 1/2 time
Ta ut kjøttet og la det hvile i 15-20 minutter før det skjæres i skiver
La grønnsakene stå i ovnen mens kjøttet hviler
Til dette serverte jeg den nydelige eplesausen jeg er blitt så glad i. Jeg fant den opp da jeg serverte livechekylling for litt siden, men det viste seg at den også var et utmerket følge til villsvinstek. Jeg gjorde bare noen små justeringer, skiftet ut estragoneddik med rødvinseddik og kyllingfond med kalvefond.
Eplesaus
3 ss sukker
2 ss rødvineddik
4 dl eplejuice
3 dl kalvefond
Fremgangsmåte
Smelt sukkeret i en kjele, men pass på så det ikke blir brent
Tilsett eddiken og la det koke noen minutter
Tilsett eplejuicen og la det koke inn og koke inn slik at det blir redusert til ca 1/3
Tilsett kyllingkraften og la det også koke inn til ca 1/3
Nå skal det ha blitt en sirupslignende saus med kraftig smak
Denne sausen smakte helt nydelig til villsvinet
Meget bra oppskrift. Modifiserte litt med honning og trøffel. Sto bra til eplesausen. Kan anbefales.
Kan ikke helt skjønne hvordan 8 dl skal bli siruplignende?
Det er da ikke noe problem når man koker inn og koker inn og koker inn. Jeg gjør det med mange typer saus, blir utrolig smaksrikt.
Denne oppskriften vil jeg gjerne prøve., men bruker du ren kalvefond uten å blande den med vann?
Jeg har også laget din beste elggryte flere ganger og fått mye skryt for den. Den er bare helt vidunderlig!…men bruker du bare ren viltfond i den også? Jeg har blandet det litt ut med vann da jeg har vært noe usikker. Tusen takk for supre oppskrifter 🙂
Heisan! Takk for veldig koselig kommentar. Fonden må blandes med vann sånn at det blir totalt 3 dl. Ha en fin dag 🙂
Dette så ut som en utrolig god saus. Lurte litt på om det var mulig å bruke hvitvinseddik istede for rødvinseddik? Har planer om å slå på stortromma med denne retten idag.
Det tror jeg går bra, det er jo bare for å få fram syrligheter
Mmm, dette ser supergodt ut og blir min middag i dag!! Men hvor mange poteter hiver du i formen? (ingen ved siden av?)
Det bestemmer man selv. Hvis du er glad i poteter tar du mange, hvis ikke tar du færre. Du kan også kutte ut potetene i formen og heller ha dem ved siden av
Det bestemmer man selv. Hvis du er glad i poteter tar du mange, hvis ikke tar du færre. Du kan også kutte ut potetene i formen og heller ha dem ved siden av