Jamies Chili con Carne

Jeg liker godt meksikansk mat, men det er ikke så ofte jeg lager det. Det hender selvsagt at jeg en sjelden gang mixer sammen noe tacos, men det er ikke skikkelig meksikansk.

Etter å ha tittet rundt på flere matblogger fant jeg En god gammel klassikerLekkermunn.  Oppskriften på Chili con Carne var en del annerledes enn den jeg tidligere har laget, og da måtte jeg selvsagt prøve den ut. Oppskriften på Lekkermunn stammer egentlig fra Jamie Oliver.

Så jeg satte igang med tilberedning og det tok ca 4 timer før maten var klar. Ja, ikke bare chilien da, men alt tilbehøret også. Det smakte veldig godt, sterkt selvsagt, men altså godt. Dessuten er det mye mer gøy å spise slik mat når man har laget alt selv i stedet for bare å bruke ferdige krydderblandinger og sauser.

Guacamole


2 modne avocadoer

3-4 fedd hvitløk (knust)

1 dl hakket løk

1 middels stor tomat, finhakket

2 ss chili, finhakket

3 ss lime (saft av 1 lime)

1 ss olivenolje

1/4 ts salt

1/2 ts pepper

Fremgangsmåte:

Mos avocadoene med en gaffel, men ta vare på en av stenene

Bland alle ingrediensene inn i avocadomosen

Legg stenen opp i guacamolen, det forhindrer at mosen blir brun. På bildet ser den jo litt brunaktig ut, men den er helt grønn i virkeligheten. Den beholder grønnfargen i flere dager.

 

Salsa de tomate con chili


3 modne tomater

3 røde chili uten frø

1/2 løk

3 fedd hvitløk

1 neve koriander

Saft av 1 lime

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Bruk bare tomatkjøttet

Finhakk og bland alle ingrediensene.

Man kan tilsette litt ferdigkjøpt chilisaus hvis man vil, det gjorde jeg.

Tortilla mexicana


1 egg

1 ss vegetabilsk olje (jeg bruker maisolje)

1/4 kopp vann

2 1/2 ss maismel

2/4 kopp melk

1/4 kopp maisstivelse (maizena)

Fremgangsmåte:

Bland ingrediensene til en glatt røre.

Varm opp litt olje på middels-høy varme i en tykkpannet teflonpanne.

Hell litt røre i panna og spre den rundt slik at den danner en tynn crepe.

Husk å fortsette å røre i bollen, slik at ikke maismelet setter seg på bunnen. Spe ut røra med litt vann eller melk hvis den er for tykk.

Chili con carne


Originaloppskriften har jeg altså hentet hos Lekkermunn, se link til originaloppskriften øverst i innlegget.

2 løk

2 fedd hvitløk

2 gulrøtter

2 stilker selleri

2 røde paprika

1 toppet ts chillipulver

1 toppet ts spisskummen

1 toppet ts kanel

1 boks kikerter

1 boks røde bønner

2 bokser hermetiserte tomater

500 gram kjøttdeig

1 god neve koriander

2 ss balsamicoeddik

salt og pepper

Skjær løk, hvitløk, gulrøtter, selleri og paprika i terninger og stek de møre i litt olivenolje. Tilsett chillipulver, spisskummen og kanel. Smak til med salt og pepper.

Hell vannet av bønnene, ha bønnene og tomatene i kjelen og la det hele koke opp. Ha kjøttdeigen i kjelen og bruk en skeiv til å dele opp kjøttet. La det hele koke i ca. 15-20 minutter. Ha finhakket koriander og balsamicoedikken i kjelen og la gryta småkoke noen minutter til. Sjekk om du trenger noe mer salt eller pepper.

Dette serverer jeg med gucamole, salsa, tortillas, jalapeños,grønn salat og ostegratinerte nachos.

Da kan man bare drømme seg tilbake til Mexico igjen

Og sånn gjøres tortillas i Mexico:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *