Indrefilét av antilope med pærekompott og balsamicosaus

antilope1

Antilope er ikke hverdagskost, jeg tror jeg bare har laget det en gang før – for mange år siden. De andre visste ikke hva slags kjøtt det var så jeg utlyste en konkurranse. Den som på første forsøk gjettet hvilken type kjøtt det var ville vinne en tur for to til London!  (jeg regnet ikke med at noen ville gjette riktig). Det ble gjettet på både reinsdyr og rådyr, men da datteren min  skulle gjette så traff hun  blink! Godt gjort selv om det bare var ren flaks!

Men over til retten. Jeg startet med å lage pærekompotten.

Skrell 4 modne pærer og del dem i terninger.

Tilsett saft av 1/2 sitron

100 gram sukker

1/2 ts kanel

2 ss rødvin

1/2 dl portvin

Kok opp og la det trekke på svak varme ca 30 minutter til pærene er helt myke. Avkjøl.

Sausen laget jeg slik:

3-4 ss sukker karamelliseres

Tilsett 2 dl balsamicoeddik

Kok dette til alt sukkeret er oppløst

Tilsett 5 dl viltfond (du får kjøpt ferdig viltfond i gode matforretninger så du slipper å koke kraft på bein av antilope :-))

Til nød kan du bruke buljong også, men det blir jo ikke like godt.

Kok dette inn til ca 1/3.

Tilsett til slutt dijonsennep med honning og visp det opp slik at sausen er helt glatt.

Antilopefiléten gjorde jeg egentlig ikke så mye med. Jeg krydret den med salt, pepper og timian og lot den ligge i kjøleskapet et par timer.

Stekte den hel i pannen i noen minutter, veldig viktig at du ikke steker den for mye. Tok den ut av pannen og lot den hvile ca 15-20 minutter før jeg skar den i skiver som du ser på bildet. Filéten var så mør at den smeltet i munnen 🙂

Som tilbehør laget jeg en mos av mandelpoteter. I stedet for fløte tilsatte jeg i stedet en boks crème fraîche og en neve med frisk koriander. Tilsatte havsalt, pepper og litt timian.

Stekte forskjellige typer sopp (kantareller, steinsopp, champinjong, østerssopp) sammen med en rødløk og en kinesisk hvitløk. Tilsatte litt balsamicoeddik til slutt.

Serverte dette med rosenkål og pærekompott.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *