Fragilitékake – nyttårskake

Jeg har i mange år laget denne dessertkaken på nyttårsaften når vi har vært hjemme, så derfor fikk den etter hvert navnet “nyttårskake”. Det er en av de beste kakene jeg vet. Den har mandelbunn og en krem som er ubeskrivelig god,- basert på sterk espresso, creme fraiche og vanlig krem. Kaken er mektig så det er ikke så stort stykke man orker etter en kraftig middag. Har man først smakt denne kaken er man solgt, man glemmer den aldri.

Ingredienser:

Bunn:

100 g skåldede mandler
175 g melis
2 ss hvetemel
4 store eggehviter (altså av store egg)

Fyll:
3 plater gelantin eller 3 toppede ts gelantinpulver
2 ss meget sterk kaffe (ikke kaffepulver, men ferdig kaffe – så sterk at man ikke kan drikke den)
200 g creme fraiche
2 eggeplommer
2-3 ss sukker
2 ½ dl kremfløte

Fremgangsmåte:
Mal mandlene fint i foodprosessor og bland dem med melis og hvetemel.
Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i to omganger.
Legg bakepapir i to former, ca 22 cm i diameter, og smør dem godt. (Du kan selvfølgelig bruke en form og steke i to omganger)
Fordel røren i formene og stek bunnene midt i ovnen ved ca 150 grader i ca 30 min.
Ta bunnene ut av formene og avkjøl dem på benken. Vær forsiktig så de ikke går i stykker,  de er sprø som marengs.
Legg gelantinen i bløt i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet ut mest mulig og smelt den i den varme kaffen. (Gjør tilsvarende iflg oppskrift på gelantinpulver)
Rør creme fraiche ut i eggeplommene og tilsett sukker.
Rør gelantin/kaffe inn i kremen og sett den kaldt til den begynner å stivne.
Stivpisk kremfløten og bland den inn i kaffekremen.  La kremen stå i kjøleskapet 2-3 timer til den begynner å stivne.

Bre deretter kremen på den ene bunnen og legg den andre oppå.
Sikt melis over og pynt for eksempel med coctailbær, mokkabønner eller hva du vil.


 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on “Fragilitékake – nyttårskake”

  1. >Jeg er en av de som abonnerer på bloggen din gjennom Bloglovin. Du har gitt meg masse inspirasjon og masse flotte oppskrifter.

    Er det noen oppskrifter jeg liker veldig godt, så kopierer jeg dem over til en egen mappe. Mye lettere for meg å finne tilbake til de oppskriftene jeg liker. Lete gjennom hele bloggen etter en oppskrift, er helt uaktuelt for meg. Et annet alternativ er at jeg kan skriver av oppskriftene, men det vil ta for lang tid.

    Jeg ser nå at du har fått en sperre på at man ikke kan kopiere oppskriftene og bildene dine. Håper virkelig at du omgjør denne beslutningen, hvis ikke, tror jeg at du vil miste mange følgere. Jeg vil i hvert fall slutte å abonnere på bloggen din. Har ikke lyst til det, men ser ikke noe poeng å se på en blogg med matoppskrifter som jeg ikke kan kopiere.

    Kari

  2. >Hei Kari!

    Takk for koselig kommentar, fint at du liker oppskriftene. Jeg var faktisk ikke klar over at jeg hadde lagt inn en sperre på oppskriftene. Beklager virkelig, klart alle kan kopiere oppskriftene 🙂
    Sperren er herved opphevet så bare forsyn deg.

    Torill

Leave a Reply to Kari Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *