Pinnekjøtt på Helstrøms måte

I går,  1. nyttårsdag 2010, skulle vi ha pinnekjøtt til middag. Og denne gangen skulle det tilberedes etter Hellstrøms oppskrift. Det stred i grunnen imot det jeg kunne om å lage pinnekjøtt. Jeg ville ikke koke pinnekjøttet, men OK, jeg måtte jo gi det en sjanse når jeg først hadde bestemt meg. Denne gangen fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke, det eneste var at jeg brukte litt mindre smør enn Hellstrøm gjør i oppskriften.

Og for å si det med det samme: Dette pinnekjøttet og denne kålrotstappen slo fullstendig knock out på det vanlige, dampede pinnekjøttet. Det er den beste pinnekjøttmiddagen jeg har spist noen gang, og det er denne oppskriften jeg vil bruke fremover. Aldri mer dampet pinnekjøtt i vårt hjem.

Linken til oppskriften ligger på TV3, og dere finner den HER, men siden linken kanskje er fjernet neste jul da det er tid for pinnekjøtt igjen så legger jeg også oppskriften ut på bloggen.

Pinnekjøtt

(for 6 personer)

3 kg pinnekjøtt (saltet, røkt og tørket)
1 bunt persille eller gressløk
1 kvist timian
1- 1,5 kg kålrabi
500g smør
½ ts malt hvitt pepper
1 knivspiss kajennepepper

Div grønnsaker til Buljong:

3 stk. Gulrøtter
3 stk løk
½ selleri
1 stk purreløk
5 stk laurbærblad
15 stk einerbær

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige struktur. Vi beregner fra tolv timer til et døgn i vann før sauen gjenoppstår.

Først lager vi en buljong. Vi kutter opp og renser løk, gulrøtter, purreløk og selleri. Sammen med laurbærblad, sort pepper, einebær, timian og en knivspiss kajennepepper legger vi dette i en kjele med 5 liter vann og lar dette koke en drøy time.

Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket. Pinnekjøttet koker vi direkte i buljongen! Sørg for at alt kjøttet er dekket med veske. La dette koke i ca 1 1/2 time.

Kålrotstappe

Mens kjøttet koker lager vi stappe. Rens kålrabien og kutt den opp i terninger. Når den er ferdig kokt i saltet vann tar vi den varme  kålrabien i en kjøkkenmaskin sammen med 250 g smør i terninger. Kjør dette til det er en fin purè og smak til med salt og pepper.

Saus

Til slutt er det sausen. Vi koker opp litt vann i en kjele og visper inn ca 250 gram smør. Litt etter litt. Til slutt visper vi inn hakket gressløk eller persille i sausen.

Drikke

For virkelig å følge Hellstrøms anbefalinger åpnet jeg en flaske  Riesling, jeg drikker verken øl eller akevitt. Personlig synes jeg vinen var helt perfekt til kjøttet, tidligere har jeg drukket rødvin. Mannen min tok også et glass, men synes fortsatt øl og akevitt passer bedre.

Enklere variant

Neste gang jeg skal lage det er det mulig jeg gjør det enklere ved bare å koke opp vann med grønnsaksbuljongterninger. Da slipper jeg å kutte opp grønnsakene og la buljongen koke så lenge. Men vi får se, det er jo 1 år til neste gang.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on “Pinnekjøtt på Helstrøms måte”

 1. >Godt nytt år!

  Jeg tenkte jeg skulle forsøke Hellstrøms oppskrift da jeg laget pinnekjøtt i romjula, men min mann ville ikke rikke ved den tradisjonelle dampingen, så da ble den tilberedt på "gammelmåten".

  Så morsomt å høre at det ble så vellykket hos deg! Det skal jeg også forsøke neste gang jeg tilbereder pinnekjøtt!

  Trine 😉

 2. >Godt nytt år til deg også :-). Jeg får stadig inspirasjon fra bloggen din.
  Det satt litt "langt inne" å gå vekk fra den tradisjonelle tilberedningsmåten, men vi var enig begge to om at Hellstrøms var bedre enn den gamle.Så nå må du bare overhøre mannen din neste gang 😉
  Torill

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *