Mammas lammefrikasse med dill

IMG 7660

Nå på høsten bugner det av ferskt lammekjøtt i butikkene, og da må man utnytte det fullt ut. Jeg er veldig glad i lam, og sammen med viltkjøtt er det favorittkjøttet mitt. I høst startet vi med fårikål for en uke siden, og nå i helgen lammefrikasse, så følger lammeskank, som er favoritten. Da er vi ferdige med tradisjonsmaten og kan konsentrere oss om alt det andre gode som lammecarre, lammefilét og lammekoteletter. Så må vi få plass til å lage viltmiddager også, ja det skal ikke være lett.

Det er mange oppskrifter på lammefrikasse, men det er ikke så mange som bruker dill. Det er imidlertid jeg vant med fra jeg var liten, så derfor har jeg tatt det med i min tradisjonsoppskrift.

Denne oppskriften kan mette 6-8 personer, jeg liker nemlig å lage store porsjoner jeg kan varme opp neste dag. Det smaker enda bedre da :o)

Ingredienser:

  • 2 1/2 – 3 kg lammekjøtt med bein
  • 1 liter vann/ lammefond eller halvparten av hver
  • 2 ts salt
  • 4-5 gulrøtter, avhengig av størrelsen
  • 2 persillerøtter i biter
  • 1 sellerirot i biter
  • 1 purre i skiver
  • 1 løk i skiver
  • 4-5 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann, prøv deg frem hvor mye du trenger
  • 2 1/2 dl kremfløte
  • saft av 1/2 sitron
  • 1 neve frisk dill

 Fremgangsmåte:

  • Kok opp vann/ fond
  • Del kjøttet i serveringsstykker

IMG 7644

  • Legg kjøttet i det kokende vannet og la det koke opp igjen
  • Skum godt av
  • Tilsett salt
  • La kjøttet trekke ca 1 time, kjenn etter om kjøttet løsner fra beina
  • Rens og del grønnsakene og ha dem over i kjelen

IMG 7645

IMG 7649

  • La det hele småkoke videre i ca 15 minutter, eller til gønnsakene er møre

IMG 7651

  • Sil susen over i en ny kjele/ gryte
  • Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring, tilsett mer jevning hvis det er nødvendig
  • La sausen småkoke i 10-15 minutter

IMG 7656

  • Tilsett sitronsaft, fløte og dill

IMG 7659

  • Smak til med salt og pepper
  • Serveres med kokte poteter

IMG 7660

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *