Nå på høsten bugner det av ferskt lammekjøtt i butikkene, og da må man utnytte det fullt ut. Jeg er veldig glad i lam, og sammen med viltkjøtt er det favorittkjøttet mitt. I høst startet vi med fårikål for en uke siden, og nå i helgen lammefrikasse, så følger lammeskank, som er favoritten. Da er vi ferdige med tradisjonsmaten og kan konsentrere oss om alt det andre gode som lammecarre, lammefilét og lammekoteletter. Så må vi få plass til å lage viltmiddager også, ja det skal ikke være lett.
Det er mange oppskrifter på lammefrikasse, men det er ikke så mange som bruker dill. Det er imidlertid jeg vant med fra jeg var liten, så derfor har jeg tatt det med i min tradisjonsoppskrift.
Denne oppskriften kan mette 6-8 personer, jeg liker nemlig å lage store porsjoner jeg kan varme opp neste dag. Det smaker enda bedre da :o)
Ingredienser:
- 2 1/2 – 3 kg lammekjøtt med bein
- 1 liter vann/ lammefond eller halvparten av hver
- 2 ts salt
- 4-5 gulrøtter, avhengig av størrelsen
- 2 persillerøtter i biter
- 1 sellerirot i biter
- 1 purre i skiver
- 1 løk i skiver
- 4-5 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann, prøv deg frem hvor mye du trenger
- 2 1/2 dl kremfløte
- saft av 1/2 sitron
- 1 neve frisk dill
Fremgangsmåte:
- Kok opp vann/ fond
- Del kjøttet i serveringsstykker
- Legg kjøttet i det kokende vannet og la det koke opp igjen
- Skum godt av
- Tilsett salt
- La kjøttet trekke ca 1 time, kjenn etter om kjøttet løsner fra beina
- Rens og del grønnsakene og ha dem over i kjelen
- La det hele småkoke videre i ca 15 minutter, eller til gønnsakene er møre
- Sil susen over i en ny kjele/ gryte
- Kok opp kraften og tilsett meljevningen under stadig omrøring, tilsett mer jevning hvis det er nødvendig
- La sausen småkoke i 10-15 minutter
- Tilsett sitronsaft, fløte og dill
- Smak til med salt og pepper
- Serveres med kokte poteter