Mitt beste pinnekjøtt med tilbehør

Pinnekjøtt

Kjøp helst det beste  pinnekjøttet, velg røkt eller urøkt, det er opp til den enkelte. Vann det ut i rikelig med vann i et døgn, skift gjerne vann 1-2 ganger. Personlig foretrekker jeg urøkt pinnekjøtt selv om pinnekjøttet på bildet over er røkt.

Legg en rist eller bjørkepinner i bunnen av en stor kjele. Du får kjøpt ferdige bjørkepinner i butikken. Ellers er en fiskekjele fin å bruke. Fyll vann i kjelen så det står i høyde med risten.

Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til det er mørt og løsner fra bena (ca 3  – 4 timer). Pass på at det ikke koker tørt. Fyll evt på med mer vann.

Du kan brune pinnekjøttet lett i stekeovnen før servering, men det tar aldri jeg meg tid til.

Du kan gjerne servere grove pølser eller vossakorv ved siden av . Bruk helst mandelpoteter og kok forsiktig så potetene ikke koker istykker. Er du redd for å servere mandelpoteter? Nedenfor får du tips om hvordan du skal unngå at de koker istykker.

Server på varme tallerkener.

Jeg pleier å servere enten kålrotstappe eller kålrotstuing ved siden av:

Du finner flere oppskrifter på pinnekjøtt HER.

Hvis jeg serverer kålrotstappe serverer jeg også en spesiell “pinnekjøttsaus” som jeg lager slik:

 

Saus til pinnekjøtt:

  • 2 ss smør
  • 1 stor ss hvetemel
  • 1 1/2 dl kraft
  • 2 dl melk
  • salt og pepper
  • Hakket persille

 

Fremgangsmåte:

  •  Smelt smøret og rør inn hvetemelet
  • Spe med kraft og melk litt etter litt
  • Pass på at det koker opp mellom hver gang du sper slik at du unngår klumper
  • Fortsett å spe til sausen har passe konsistens
  • Rør til slutt inn hakket persille, så mye du vil
  • Vær obs på at hvis sausen blir stående å småkoke på platen vil den bli tynnere , så det bør du unngå

 

Enkel saus til pinnekjøtt

  • 1 boks creme fraishe
  • pinnekjøttkraft
  • Bland sammen og la det få et oppkok
  • Rør inn hakket persille

 

Kålrotstappe

  • Ca 1 kg kålrot
  • Evt 2-3 gulerøtter
  • Vann og salt
  • Litt pepper
  • ca 1 dl kremfløte
  • 2 ss smør
  • Evt litt kraft fra pinnekjøttet
  • Kok kålrot og evt gulerøtter i lettsaltet vann og kok til det er helt mørt.
  • Hell av kokevannet og damp det litt. Mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak evt til med kraft, salt, pepper og evt muskat

 

Kålrotstuing

  • Om du lager kålrotstuing trenger du ikke lage saus ved siden av
  • Kok kålroten helt myk i lettsaltet vann. Damp og mos den slik jeg har beskrevet over.
  • Smelt litt smør i en kjele og tilsett 1 ss hvetemel. Rør så det ikke finnes klumper. Spe med fløte til passe konsistens, det skal være ganske tykt. Tilsett den mosede kålroten og tilsett evt mer fløte hvis den er for tykk. Du kan bruke litt av kraften fra pinnekjøttet også.
  • Smak til med salt, pepper og muskat.

 

Slik lykkes du med å koke mandelpoteter:

  • Kok opp vann med salt i en kjele (selv om du vanligvis ikke bruker salt når du koker poteter. Dette bidrar til at potetene ikke sprekker)
  • La vannet fosskoke
  • Vask mandelpotetene godt, men IKKE skrell dem
  • Ha potetene i vannet og la dem fosskoke i ca 5 minutter
  • Flytt kjelen vekk fra platen og la potetene stå i vannet i 10 minutter
  • Kjenn om de er ferdige (de pleier å være ferdige hvis de ikke er for store)
  • Om de er harde lar du dem stå noen minutter til
  • Slå av vannet og sett dem tilbake på platen, la dem dampe tørre ca 1 minutt
  • Legg over et kjøkkenhåndkle og la dem stå 8-10 minutter
  • Perfekte poteter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *