Breiflabb er en nydelig og kostbar fisk og det er ikke hverdagsmat. Den har et stort ben i midten ellers er det ren filét så det er nesten ikke svinn. Kjøttet er kritthvitt og smaker fantastisk, det er en av de aller beste fiskene jeg vet.
Den er enkel å tilberede,fjern det store benet,salte og pepre og stek ca 5 minutter på hver side avhengig av hvor tykke filétene er.
Denne gangen er det sausen jeg vil fokusere på, dette er nemlig en nydelig saus og den smaker fantastisk til breiflabb. Jeg tror den også vil smake godt til steinbit og til enkelte kjøttretter.
Oppskriften er beregnet til 4 personer:
Ingredienser:
Ca 150 g skrelte sjalottløk
Olje
1/4 – 1/2 dl sukker
2,5 dl rødvin
2,5 dl oksekraft eller kalvekraft
Ca 50 g meierismør
Salt og pepper
Fremgangsmåte:
Ha olje i gryten og varm opp
Skjær løken i skiver eller biter
Ha løken i gryten
La løken surre i oljen til den har blitt myk, men ikke brun
Skru opp temperaturen
Hell over sukkeret og karamelliser
Hell over rødvinen og rør til karamellen er helt oppløst i vinen
La det koke inn til ca halvparten
Tilsett kraft eller fond og la det fortsette å koke inn til halvparten
Sil sausen gjennom en sikt og bruk en skje som du gnir ut all løken med (mens den er i silen)
Sett gryten tilbake på platen og tilsett smøret rett før servering
Smak til med salt og pepper
Som tilbehør serverte jeg:
Grønn zuccini som jeg delte i terninger og surret i pannen sammen med vårløk og perletomater
I stedet for poteter serverte jeg linser, men det er nok minst like godt med gode poteter