Selleribiff med champinjong og ovnsbakte poteter

IMG 7401

De siste årene har jeg stadig kuttet ned på rødt kjøtt, og nå spiser jeg ikke rødt kjøtt i det hele tatt. Foreløpig spiser jeg fjærkre, men regner med å kutte ned på det også selv om jeg ikke spiser så mye av det.

Nå består kostholdet mitt av ca 45 % plantebasert, 45 % sjømat og 10% fjærkre (kylling). Det lille jeg spiser av kylling er alltid kylling som har levd et godt liv, i alle fall best mulig. Jeg spiser også alltid salat til hver middag, så jeg vil si jeg har et sunt og variert kosthold.

Mannen min spiser det samme som meg, i alle fall for det meste. Jeg synes synd på ham innimellom, han elsker en god biff, fårikål og sånne matretter, men får det ikke hjemme lenger. Imidlertid velger han for det meste kjøtt når vi er på restaurant. 

I går ble det to hovedretter hos oss. Han fikk entrecôte av kalv mens jeg laget meg «biff» av sellerirot/ knollselleri. Denne retten fikk jeg inspirasjon til da jeg spiste på Spontan i Trondheim forrige uke. Fabelaktig godt! Så godt at jeg har tenkt å spise det på julaften mens Jørn selvsagt får porcetta eller ribbe. 

Det er sikkert flere måter å lage denne retten på, men nedenfor kan dere se hvordan jeg laget den.

Ingredienser:

 • 1 middels stor sellerirot
 • Rapsolje
 • Salt og pepper
 • Litt estragon
 • Sjampinsjong eller annen sopp
 • Små poteter i ønsket mengde, delt i to
 • 1 neve små cherrytomater delt i to
 • 2-3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 liten neve basilikum, hakket
 • Olje og smør til steking

Fremgangsmåte:

 • Skrell selleriroten og del den i ca 1 cm tykke skiver
 • Pensle skivene med olje og krydre dem med salt og pepper på begge sider
 • Legg dem på en bakepapirkledd plate
 • Sett midt  i ovnen på 190 grader varmluft
 • Bak dem ca 20 minutter, men kjenn på dem underveis, de skal ikke være helt gjennomstekt
 • Ta dem ut av ovnen og legg til side mens du lager ferdig potet- og tomatgratengen
 • Du bør ha kokt potetene ca 10-15 minutter på forhånd
 • Legg dette i en ildfast form og krydre med salt og pepper+ litt hakket hvitløk og de urtene du har tilgjengelig (jeg brukte basilikum og estragon)
 • Sett i ovnen og bak i ca 30 minutter
 • Stek imens soppen og ta den over i en kjele når den er ferdig. La dette stå og surre på svak varme mens du gjør ferdig resten av maten
 • Vask ut pannen og ha i olje og litt smør
 • Smelt dette bved ganske høy varme og legg i selleriskivene
 • Stek dette noen minutter så det får litt farge (6-7 min) Skivene bør ha litt tyggemotstand
 • Anrettes med litt bernaisesaus eller hva du ønsker
 • Serverte en enkel grønn salat ved siden av

IMG 7403

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *