Vi får massevis av grønnsaker fra datteren vår som har stor hage og mye forskjellig i både drivhus og grønnsakshage. Den ene squashen større enn den andre blir levert og jeg synes jeg må bruke dem også. Jeg er klar over at små squash smaker litt mer enn store, men nå er jo de jeg får stort sett helt enorme da, Den siste jeg fikk var ca 4 kg.
Det sier seg jo selv at jeg ikke kan bruke all denne squashen for dette er ikke den eneste vi har fått. Men jeg har i alle fall prøvd å lage en del forskjellige retter med squash de siste ukene og vil etterhvert legge ut oppskrifter på noen av dem.
Tidligere har jeg stort sett brukt squash i gryteretter fordi den passer godt i vegetar, indiske og franske retter, men den passer i grunnen godt til alle retter hvor den kokes sammen med andre grønnsaker. Den har den fantastiske egenskapen at den trekker til seg smak og lukt fra de andre ingrediensene. Derfor smaker den forskjellig alt etter hvordan den tilberedes.
Den trenger kort tilberedningstid så hvis man bruker den i gryteretter bør man ha den i gryten kort tid før servering så den ikke blir overkokt.
Squashen kan også brukes naturell, for eksempel i salater eller som tilbehør til ost og man kan også legge dem i lake slik man gjør med agurker. Squashsalat i stedet for agurksalat er også en mulighet. Den har mange bruksområder utenom i gryteretter og salater, den kan gratineres, frityrstekes og brukes i wok for å nevne noe.
Her presenterer jeg en pastarett jeg laget for noen dager siden, den ble knallgod. Det skyldes selvsagt de andre ingrediensene også, men squashen matchet retten helt perfekt.
Ingredienser:
- 2-300 gram scampi, helst rå (synes de smaker best)
- 400 gram «småpasta» – bruk det du liker best Jeg bruker Conchiglie pga de fine fargene
- 1 squash i skiver
- 4-5 hvitløkfedd, finhakket
- 1 rød chili, hakket
- 1 sjalottløk eller 1/2 rødløk, hakket
- 1 tomat uten innmat, hakket
- 1 neve bladpersille, hakket
- 1 neve basilikum, hakket
- 1, 5 dl god skalldyrkraft eller fond
- 2 dl matfløte
- 2 ss smør
- Rapsolje
- Salt og pepper
Fremgangsmåte:
- Skjær squashen i tynne skiver
- Ha smør og olje i pannen og varm opp
- Dersom du bruker rå scampi surrer du dem i pannen til de er gjennomstekt, sett dem så til side
- Tilsett løk, hvitløk og chili og surr på svak varme til det er mykt
- Tilsett squash og surr videre
- Tilsett den hakkede tomaten
- Tilsett skalldyrkraften og la det koke inn en del
- Tilsett matfløten og fortsett å la det koke inn, sausen skal bli ganske tykk
- Tilsett de ferdige scampiene og bland sammen
- Tilsett urtene og bland godt
- Smak til med krydder
- Mens sausen surrer på platen koker du pastaen al dente
- La den renne godt av og tilsett den i pannen og bland sammen
- Dryss persille og parmesan over ved servering