Isgalt er ikke den første fisken man treffer på når man ser i fiskedisken, men når den først er der bør du kjøpe den. Det er nemlig en nydelig fisk som smaker litt av skalldyr. Den er noe fastere i fisken enn torsk, litt mer å tygge på liksom.
Jeg kjøpte ferdig rensede filéter som jeg bakte i ovnen med godt resultat. Ved siden av serverte jeg ferske Jeløyasparges som Jørn hadde syklet ut for å kjøpe. Øvrig tilbehør var potet- og gulrotmos som jeg synes er kjempegodt, og dessuten har en flott farge som lyser opp på tallerkenen. Hollandaise smakte utmerket ved siden av.
FISKEN:
- Legg filetene på benken 20-30min før de skal tilberedes og dryss over rikelig med salt på begge sider
- Skyll deretter av alt saltet og tørk dem
- Krydre på vanlig måte med salt og pepper og evt annet krydder du liker.
- Legg filetene i en ildfast form med olje og litt smør
- Sett ovnen på 185 grader
- Når ovnen har nådd ønsket temperatur setter du inn fisken og lar den bake 10-12 minutter eller til den flaker seg
SAUSEN:
- Smelt 125 gram usaltet smør på lav varme (ikke koke)
- Ta 2 eggeplommer i en bolle sammen med en klype salt og saften av 1/2 sitron
- Kjør dette raskt sammen med en stavmikser (det skal bare blandes lett)
- Ta nå kjelen med det smeltede smøret og hell forsiktig litt etter litt mens du fortsetter med stavmikseren
- Fortsett helt til alt smøret er brukt opp
- Nå har sausen blitt tykk og kremaktig
- Ha sausen tilbake i kjelen og la den stå halvveis over platen slik at den holder seg lunken
- Må IKKE koke, da sprekker den