Julepaté med kalvekjøtt, skinke, sopp og salvie

1FA0D722 C1C7 42BE 99BE BF02D2AEDE9E 1 201 a  

Første gangen jeg laget julepaté var i 1988, så det begynner å bli noen år siden nå. Jeg har riktignok hatt en pause innimellom og jeg har også laget forskjellige typer. 

Det som er viktig for meg når jeg lager paté er at den skal være enkel å lage og ikke inneholde lever. Jeg har ikke noe imot lever, men det står ikke øverst på favorittlisten akkurat. Jeg synes bare det er litt «klinete” å jobbe med. Derfor er hovedingrediensen kjøtt av et eller annet slag, for eksempel okse, kalv, rein, elg eller hva som helst egentlig.

I denne patéen har jeg brukt kalvekjøtt. Om man skal gjøre det «ordentlig» maler man kjøttet selv, men jeg tror ikke noen merker forskjell om man bruker ferdig malt kjøtt heller. 

Krydder og andre smakstilsetninger kan man bestemme selv, jeg tar det på «feelingen» og har ikke fulgt noen oppskrift, men salvie er helt nødvendig. 

Nedenfor kan du lese hva jeg brukte:

Ingredienser:

BA1BC340 71C3 4305 A05B A0BA6665E4AE 1 201 a

  • 500 gram malt kalvekjøtt eller ferdigkjøpt kjøttdeig av kalv
  • 2 ts salt
  • 1/2 ts grovmalt pepper
  • 4 hvitløkfedd, finhakket
  • 1 rødløk, finhakket
  • 200 gram sjampinjong i små terninger
  • 200 gram kokt skinke i små terninger
  • 2 skiver loff uten skorpe
  • 2 dl kremfløte
  • 2 egg
  • 1 liten neve finhakket frisk salvie eller 2-3 ts salviekrydder
  • 1 liten neve finhakket frisk rosmarin eller 2-3 ts rosmarinkrydder
  • 1 ts timiankrydder
  • 1,5 ts Piment d’Esplette eller chilikrydder
  • Bruk ellers krydder og urter etter eget ønske 🙂

Fremgangsmåte:

  • Finn frem kalvedeigen og la den stå på benken 20-30 minutter
  • Skjær skorpen av loffen og legg den i bløt i fløten
  • Rens og del soppen og fres den i litt smør/ olje og sett den til  avkjøling
  • Hakk løk og hvitløk og fres også dette i smør/ olje og avkjøl
  • Ha egg, salt, loff-blandingen opp i kalvedeigen og arbeid det godt sammen med hendene
  • Tilsett avkjølt sopp, løk og hvitløk og bland sammen
  • Smør en eller to former eller små porsjonsformer og legg i farsen
  • La patène steke i vannbad ved 175 grader over/undervarme i ca 1,5 timer
  • Sjekk med en kakenål om den er ferdig
  • Avkjøl patéen i formen
  • Serveres på julebordet sammen med annen julemat
F8946E15 FCCF 4E03 9A08 257C77A1D31B 1 201 a
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *