Jeg liker godt å bake gjærbakst, men spiser ikke så mye av det selv Det er selve prosessen med bakingen jeg liker, det med at deigen vokser og utvikler seg. Jeg synes absolutt ikke det er like morsomt å bake kaker.
Denne gangen har jeg byttet ut de tradisjonelle kanelbollene med valnøtter og sitron.
Om du vil prøve oppskriften vil jeg anbefale at du tilsetter litt mer sitron, det skal i alle fall jeg gjøre.
Hvis du ikke har safran så ikke bruk gurkemeie som erstatning. Du får fargen, men smaken blir en helt annen.
Deigen:
- Ca 1 kg hvetemel
- 4 dl bakemjølk eller vanlig melk
- 1/2 pk gjær
- 1 egg + 1 til pensling
- 3 ss sukker
- 1 ts salt
- 1 ts kardemomme
- skall av 1 sitron
- 1/4 ts safran eller mer
- 125 gram mykt smør
Fyllet:
- 125 gram smør
- Skall av 1 sitron
- 1/2 pose valnøttkjerner, ca 100 gram
- 3/4 dl rørsukker/ brunt sukker
Fremgangsmåte:
- Ha mel, sukker. kardemomme. salt, sitronskall og safran i bakebollen
- Varm melken til ca 30 grader
- Rør gjæren ut i litt av melken (Bruker du tørrgjær kan du drysse det rett i mele)
- Ha i bollen
- Tilsett egget
- Kjør deigen i kjøkkenmaskin ca 10 minutter
- Begynn å tilsette smøret i biter, ca 1 ts om gangen
- Sørg for at smøret er eltet godt inn i deigen før du tilsetter neste skje
- Denne prosessen tar ca 10-12 minutter
- Dekk bakebollen med plast og la den heve ca 1 time og 20 minutter (den skal ha blitt ca dobbelt så stor)
- Mens den hever kan du lage fyllet
- Hakk valnøttene og bland med smør, sitronskall, sukker og safran Bland godt!
- Ha deigen ut på bakebordet og kjevle den ut til en mest mulig firkantet leiv
- Smør på fyllet og brett halve deigen over den andre
- Kjevle deigen sammen igjen og del den i 16 emner
- Snurr hvert emne en gang og form dem til boller
- Legg dem på 2 bakepapirkledte plater og dekk dem med et klede
- La dem heve ca 30 minutter
- Stek dem midt i ovnen ved 220 grader over/ undervarme i ca 15 minutter
- Avkjøles på rist