Brystfilét av vill-and med bringebærsaus

967D8F6C 444B 4916 992D B16177D0B8EE 1 201 a

Vill-and er en helt fantastisk råvare. Jeg spiser aldri «vanlig» and lenger, men har gjort det tidligere. Nå liker jeg det rett og slett ikke. Da min svigersønn spurte om jeg ville ha villand svarte jeg at jeg ikke spiste and, men han overbeviste meg om at det er to forskjellige smaker. Vill-and smaker mer av viltkjøtt og er ekstremt mørt (i alle fall de brystfilétene jeg fikk) 

Jeg aner ikke hvor man kan få kjøpt vill-and, men denne er skutt på Kronovall Slott i Sverige og har ikke vært innom butikkhyllene.

Jeg visste ikke hva slags tilbehør jeg skulle velge, så da valgte jeg en fløtesaus med svak smak av bringebær etter oppskrift av  «gode, gamle Brimisausen» som etter min mening er verdens beste saus. Bringebærsmaken kledde anden utrolig godt.  Nedenfor finner du oppskrift på sausen.

I tillegg ble det asparges og gulrøtter, enkelt og greit.

Jeg stekte brystene ca 2-3 min ved høy varme så de skulle få fin stekeskorpe. Deretter etterstekte jeg dem et par minutter ved lavere varme, da ble de (etter min mening) perfekt stekt. Se bildet nedenfor. Jeg lot dem hvile ca 10 min før jeg skar dem opp i skiver.

DE82AC3C 5BAD 490E 96F4 71C5189D02F9 1 201 a

Bringebærsaus – perfekt til viltkjøtt / vill-and

Denne sausen er nesten den samme som den som i «gamle dager» het Brimisausen etter en oppskrift av Arne Brimi. Det har jeg brukt i mange år fortrinnsvis sammen med viltkjøtt. Men den passer også godt sammen med kalvekjøtt.

Den er svært enkel å tilberede, men det tar lang tid før den er ferdig pga at den må koke inn ganske lenge. Imidlertid kan du lage sausen dagen før og så varme den opp den dagen den skal brukes, den blir nesten bedre da.

Ingredienser:

1 ss brunt sukker (kan bruke vanlig hvitt også)

3-4 ss bringebæreddik

6 dl kraft av kylling eller vilt

4 dl kremfløte

3 ss smør

1/2 ts salt (kan utelates)

Fremgangsmåte:

Smelt sukkeret forsiktig i en kjele (NB! Ikke rør i sukkeret!!)

Tilsett eddiken og la det koke lit inn før du tilsetter kraft og fløte

La det koke inn lenge slik at det blir redusert til ca 5 dl

Pisk inn smør til slutt

Smak til og tilsett evt litt salt

1B21B773 10CE 4CC5 8A31 2CC402FB920E

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *