I dag har jeg en gjesteblogger, Tage Pettersen fra Moss. Tage er leder i Østfold Høyre, gruppeleder i Moss Høyre, vararepresentant til Stortinget og Moss Høyres ordførerkandidat i 2011, noe han også var i 2007. Hvert år arrangerer han bacalaoaften for bystyregruppen i Høyre. Mannen min kjenner Tage gjennom politikken og er så heldig at han får delta på denne middagen. Han skryter alltid av maten dagen etter, og det er grunnen til at jeg spurte Tage om han ville dele oppskriften på “verdens beste bacalao” med resten av oss.
Etter at denne presentasjonen av Tage ble skrevet har han vært ordfører i Moss og er nå Stortingsrepresentant.
Så da gir jeg ordet videre til Tage:
Den tradisjonelle bacaloaften nå på blogg
Jeg er en aktiv person på en rekke områder, som også inkluderer sosiale medier. Når Anny og jeg i år igjen inviterte partivenner på bacalao så fikk jeg spørsmål om jeg ikke kunne være gjesteblogger på matbloggen til Torill. Svaret var selvfølgelig ja både fordi Jørn hadde skrytt av bacalaoen når han var her i fjor og fordi sidene til Torill er veldig flotte. Jeg har faktisk vært her mer enn en gang for å hente inspirasjon eller oppskrifter.
Ja da sto jeg der i går klar til å lage mat og med kameraet ved min side. Jeg hadde fått beskjed om at det hele skulle dokumenteres med fotografier. En ny opplevelse når jeg står ved grytene. Jeg skulle lage middag til 14 personer og for å rekke det på fredagen hadde jeg jukset litt som de gjør på fjernsynskjøkkenet. Mye av grønnsaker var vasket, skrelt eller forberedt på annen måte dagen før. Og ikke minst var klippfisken lagt i vann. Skal du lage god bacalao er det viktig å kjøpe en god klippfisk. Her i Moss får du dette bla hos ”Petter fisk” (som ikke heter det lenger) og på ICA Maxi.
Når man blogger om mat er jeg litt usikker på når oppskriften skal komme. Men skal dere henge med på resten av det jeg skriver så er det kanskje naturlig at den kommer her, og den er til 4 personer;
Ingredienser:
- 1 kg klippfisk i passe biter (1 kg etter utvanning i ca 24 timer)
- 1 kg poteter i skiver
- 3 stk løk i skiver
- 5 stk tomater i skiver
- 1 stk grønn paprika i ringer
- 2 stk rød paprika i ringer
- 1 “neve” sorte oliven med stein (må være det pga fastheten)
- 1/2 hvitløk i skiver
- 4 stk rød chili (VIKTIG – ta ut frøene inni) i skiver
- 8 stk soltørkede tomater
- 2 dl olivenolje
- 1 liten boks tomatpuré blandes med 2,5 dl vann
Fremgangsmåte:
Fredagen kom og jobb nummer en var å kutte ingredienser – etter at jeg hadde byttet vann på klippfisken! Alle ingrediensene skal stort sett kuttes i skiver. På bildet nedenfor ser dere alt som skal oppi gryta.
Det meste kutter jeg for hånd, men løken og potetene tar jeg på kjøkkenmaskinen. Så skal dette legges lagvis opp i gryta, eller for min del i to. Rekkefølgen kan dere nesten bestemme helt selv, med to unntak; olivenoljen skal i bunnen og du skal avslutte med poteter på toppen. I en middels gryte får du lagt to lag av alt og i en stor så får du plass til tre lag.
På dette bildet er jeg godt i gang.
Når alt er oppi gryta – og det er lov å presse det oppi for å få plass (siden det hele synker sammen når det koker opp) – avslutter du med blandingen av vann og tomatpure som siste ingrediens. På bildet er mine to gryter klare og som du ser har de innhold som går over kanten før de er kokt opp.
Da er det klart for å skru på komfyren. Det hele kokes opp og trekkes over svak varme i en time. Har du en stor gryte så tenk på at det tar tid å koke det opp. Jeg beregner 20 minutter på å koke det opp, en time over svak varme og 30 minutter til ”hvile” uten varme under. Det betyr at du bør ha over kjelen ca 2 timer før gjestene går til bords.
Da var det ikke stort mer å gjøre med maten annet enn å gå kjenne på den gode lukten. Det kombinerte jeg i går med å dekke bord og gjøre det klart til gjestene kom i hus. Kl 1900 var jeg i mål og gjestene ankom. Hos oss er det alltid Chablis til velkomstdrikk! Kanskje kjedelig, men du verden så godt. Nå er det kanskje best å avslutte, for det som skjedde rundt bordet i de små timer egner seg best der og ikke her i bloggen.
På bildet ser du noen av gjestene som er klar for bacalaoen.
Helt til slutt; bacalao er veldig praktisk å servere siden jobben er frem til du setter over gryta – du slipper å stå på kjøkkenet etter at gjestene er på plass. Til bacalao kan du drikke nesten alt, men selv foretrekker jeg øl og bacalaoakevitt. Velbekomme!