Pannestekt steinbitfilét med ertepuré, tomatsalat og appelsinsaus

Jeg har hatt og vil ha flere innlegg fra Piemonte fremover, noe som selvsagt tyder på at jeg på en måte har «funnet tilbake” til dette stedet . Det er imidlertid en ting jeg savner i Piemonte, det er tilgangen på fersk fisk. Det var ikke mange måltider med fisk mens vi var der, og de vi spiste var ikke spesielt gode.

Den første middagen jeg laget da jeg kom hjem var derfor fersk steinbit fra Gutta på Jeløy fisk og vilt, min faste fiskehandler. Det smakte altså helt vidunderlig godt, dette var steinbit av ypperste klasse for å si det sånn. Jeg laget bare et enkelt måltid hvor fisken spilte hovedrollen, så det trenger ikke ta mer enn 30-40 minutter å tilberede. Det er sausen som tar lengst tid. 

Denne appelsinsausen er forresten veldig anvendelig, jeg bruker den både til fisk og svinekjøtt. Man tar bare alle ingrediensene i kjelen samtidig og lar det  koke inn til ca 1/3, det tar omtrent 20-25 minutter og da er den passe tykk,

IMG 8591

Beregn ca 200 gram steinbit per person.

Ta fisken ut av kjøleskapet 20-30 minutter før tilberedning

Strø over salt og pepper

Mens fisken står på benken starter du på tilbehøret, start med sausen:

Appelsin- og fløtesaus:

  • 3 dl appelsinjuice
  • 3 dl kremfløte eller matfløte
  • 1 dl ferdig utblandet kyllingfond eller buljong
  • 3 fedd hvitløk, presset
  • Noen blader estragonblader, hakket, evt estragonkrydder
  • Salt og pepper
  • evt andre urter, hakket bladpersille smaker godt
  • Tilsett gjerne 1 ss usaltet smør før servering (ikke kok sausen etter at du har tilsatt smøret)
  • Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp
  • La det stå på platen og småkoke uten lokk til det har kokt inn til ca 1/3
  • Jo lenger sausen koker dess tykkere blir den

Grønn ertepuré

  • 1 pakke frosne, grønne erter, ca 400 gram
  • Kok opp litt lettsaltet vann og tilsett ertene
  • La det trekke 2-3 minutter
  • Sil av vannet
  • Tilsett 1-2 ss smør og kjør ertene med en stavmixer til du får den så fin som du ønsker
  • Tilsett evt litt fløte hvis du vil ha en mindre fast konstistens
  • Smak til med salt og pepper og evt annet krydder

Tomatsalat:

Denne salaten er også en av mine favoritter, jeg bruker den til alt mulig nesten.

  • 15-20 cherrytomater delt i 2 eller 4 etter hvor store de er
  • 1/2 agurk i terninger
  • 3 ss god olivenolje
  • Saft av 1 sitron
  • 2 ss kapers
  • 1 neve hakket bladpersille eller basilikum
  • Salt og pepper
  • Bland olje og sitronsaft, men smak deg fram – ikke ta all sitronsaften på en gang
  • Tilsett gjerne litt sukker (ca 1 ts)
  • Hell dette over tomatsalaten
  • La det stå ca 15-20 minutter før servering

Fisken:

  • Smelt olje og smør i pannen 
  • Legg i fisken når det har sluttet å bruse
  • Stek fisken på den ene siden til den har fått pen farge, ca 5-6 minutter
  • Snu fisken forsiktig og stek videre på den andre siden ca 5 minutter
  • Det er viktig at fisken er gjennomstekt, men ikke overstekt og tørr.

Servering:

Jeg serverte denne retten med ovnsstekte poteter, men bruk gjerne potetmos eller ris. Det er opp til deg og hva du liker 

IMG 8592

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *