I vår familie er vi veldig glad i rakfisk og det går med ganske mange i løpet av desember måned. Men jeg blir ganske lei av å spise den på tradisjonelt vis hele tiden. Jeg har derfor eksperimentert med forskjellige måter å servere den på, og brandade er en av de beste synes jeg. Rakfiskbrandade er nå en tradisjon hos oss, i tillegg til alle de andre tradisjonene.
Brandade brukes mye i Frankrike og Spania, og det skal egentlig benyttes klippfisk. Men siden jeg ikke liker klippfisk så synes jeg det var ganske smart å bytte den ut med rakfisk.
Jeg serverer den med oliventapenade, det er enkelt og smaken er nydelig. Tapenaden er fin å bruke til tapas også, bare smøre den på baguetteskiver eller lignende.
Denne oppskriften har jeg publisert tidligere på bloggen og i 2010 vant jeg en konkurranse med den.
https://matogreiser.no/?attachment_id=4857
- Mandelpoteter
- Litt kremfløte
- 3-4 hvitløkfedd
- Litt god olivenolje
- Rakfisk
- Hvetemel
- 1 egg
- Griljeringsmel
Fremgangsmåte
- Kok passe antall mandelpoteter
- Mos dem med en gaffel eller annet redskap, ikke i kjøkkenmaskinen
- Tilsett litt fløte og olivenolje til passe konsistens.
- Smak til med salt og pepper
- Press hvitløken og ha opp i mosen
- Skjær rakfisken i terninger
- Bland inn i potetmosen
- Form små boller/kaker med en skje
- Rull bollene først i hvetemel, deretter i egg og til slutt i griljeringsmel
- Stek til de har pen farge.
Ingredienser tapenade
- 1/2 glass svarte oliven uten steiner
- 1/2 glass kapers
- Salt og pepper
- 3 hvitløkfedd
- 1/2 dl cognac
- Litt olivenolje
- Kjør alt i foodprosessor, men ikke for lenge – det skal være litt grovt.
- La stå i kjøleskapet i minst 1 time før det skal brukes