Idylliske Nerja


I høstferien besøkte vi Nerja for første gang. Vi har vært mye i Spania, jeg har til og med bodd og jobbet der, men de siste årene har vi ikke vært der så ofte, bortsett fra i Barcelona. Noen ganger i Cadaques og i Palma også, men bortsett fra det har det helst blitt Frankrike og Italia når det er snakk om Sør-Europa.

Men nå havnet vi altså i Nerja, byen som har flest soldager i Fastlands-Spania. Vi havnet der fordi flere vi kjenner snakket positivt om byen, så hvorfor ikke prøve?

For å nevne noen fakta om Nerja så er byen den østligste på Costa del Sol, faktisk østenfor Malaga flyplass. Nerja er langt mindre kjent enn de store turistmaskinene som Torremolinos, Marbella, Fuengirola osv og er litt utenom allfarvei. Mange har nok vært på dagsbesøk der på grunn av de kjente grottene som faktisk er den 3. største attraksjonen i Spania etter Alhambra og Pradomuseet. Nerja er også i langt større grad enn de ovennevnte byene en andalucisk hvit landsby (pueblo blanco).

Jeg trivdes utrolig godt i Nerja, følte meg hjemme der på en måte. I stedet for de lange hvite sandstrendene som de andre byene på Costa del Sol kan skilte med har Nerja mange små badebukter som er SÅ koselige. Det finnes større strender her også, men de er likevel mindre enn de gigantiske man finner på de andre stedene. Jeg liker ikke å være på stranden lenger, nå liker jeg bedre å slappe av ved bassenget og nyte livet under en parasoll.

Byen har koselige brosteinsgater, hvitkalkede hus, vakre blomster og planter, gode forretninger og 320 soldager i året. Man kan ikke ønske seg mer.

Nerja har også en rekke gode restauranter, og da mener jeg virkelig gode. Det er ikke det store nattelivet tror jeg, men mange små barer både på gatenivå og på takterrasser hvor man kan nyte gode viner og andre drikkevarer.  Byen er også omkranset av vakker natur som innbyr til både gåturer og joggeturer.

Fullsizeoutput 488f

IMG 5934

Nerja har en rekke hotell, de fleste er små og intime og hovedsakelig 3- og 4-stjerners. Du finner flere tilbud på gode 4-stjerners hotell HER. Etter som jeg har blitt eldre har jeg blitt lei av å bo på hotell for lenge om gangen, da må jeg i såfall bytte hotell under oppholdet. Vi har derfor de siste årene leid leiligheter når vi skal ha et lengre opphold, mens vi bor på hotell når vi bare skal ha 3-4 overnattinger.  Denne gangen leide vi en super leilighet i sentrum med to terrasser og fantastisk utsikt over havet. Jeg elsket den leiligheten og skulle mer enn gjerne eid den selv. Vi skal leie samme leilighet neste høst også.

I leiligheten var det utsikt fra alle rom; kjøkken, begge soverom, begge stuer, et av badene og begge terrasser. Det var også svømmebasseng i hagen og alle tenkelige bekvemmeligheter.

Fullsizeoutput 4864

IMG 5920

Fullsizeoutput 4890

IMG 6028

I Nerja kan man nyte solen på en av de mange strendene, man kan spasere rundt i byen, ta noe å drikke på en av caféene eller gå ut på Balcón de Europa som er byens utsiktspunkt. Denne balkongen står på en mirador som ble bygget for 4-500 år siden. Da kong Alfonso XII besøkte stedet i 1885 etter en jordskjelvkatastrofe uttalte han at «Dette er balkongen til Europa» , så dette ble altså navnet. En statue av kongen i autentisk størrelse er plassert ytterst på balkongen.

Her foregår det ulike aktiviteter som konserter, teateroppsetninger og mye annen moro året rundt. Ofte er det flamencofremføringer her og det er et yrende folkeliv hele dagen. Nyttårsaften skal også være en spesiell opplevelse her, så det hadde vært hyggelig å oppleve det en gang.

Fullsizeoutput 48af

IMG 6070

IMG 5926

IMG 5927

IMG 5930

IMG 5932

IMG 6068

Forslag til tre utflukter:

Grottene :

Cueva de Nerja, eller dryppsteinsgrottene i Nerja som er det norske navnet, ligger 3 km øst for byen og er en av de største turistattraksjonene i Spania. De har ligget der i minst 20 000 år, men ble ikke oppdaget før i 1959. Historien er litt morsom siden det bare var en tilfeldighet som gjorde at de ble oppdaget. Noen smågutter fulgte med på noen flaggermus som bare forsvant inn i fjellet og undersøkte litt nærmere hvor det var blitt av dem. De fant en liten sprekk som var altfor liten til at noe menneske kunne komme gjennom. De prøvde derfor å brekke vekk litt av steinen, noe som gikk uten problemer og plutselig åpenbarte noen av verdens største dryppsteinsgrotter seg.

De er, som nevnt tidligere, Spanias 3. største turistattraksjon og i høysesongen kryr det av turister her. Grottene har flere saler og er også en glimrende konsertsal. I Sala de la Cascada (Fossens sal) arrangeres det ofte  forestillinger og i juni foregår den årlige festivalen for musikk og dans i Nerja nettopp her.

Grottene er over 5 km lange og har mange trapper så man bør ha ganske god fysikk for å være med på en vandring her. Men det er satt fram krakker flere steder så man kan sette seg ned for å slappe av innimellom.

Fullsizeoutput 4910

Fullsizeoutput 4913

Fullsizeoutput 4914

Rio Chillar – elvevandring

Rio Chillar er  også en utflukt som er populær både blant fastboende og tilreisende og som er en aktivitet de fleste i familien kan delta på. Man må imidlertid være ganske stødig til bens for det kan være ganske utfordrende å gå over stenene på bunnen, men det krever i grunnen ikke noe annet.

Det er nødvendig med gode sko, helst gamle som evt kan kastes senere hvis de blir ødelagt. Man velger selv hvor langt man vil gå, dette er ingen rundtur så man må snu når man føler at man begynner å bli sliten. Det er heller ingen steder hvor man kan kjøpe mat eller vann, så det må man ta med i tillegg til solkrem. Det lønner seg å starte tidlig, for ut over dagen myldrer det av mennesker der. Man kan lese mer om denne vandringer på nettet.

Jeg deltok ikke selv på vandringen, men de som var med synes at dette var en flott opplevelse som skal gjentas ved neste besøk i byen.

IMG 6071

IMG 6072

IMG 6073

IMG 6074

IMG 6075

IMG 6076

Frigliana – en liten hvit landsby

Denne lille hvite landsbyen ligger ca 6 km fra Nerja. Vi var der en dag, men for det første var vi så sent ute at det ikke var en parkeringsplass å oppdrive og i tillegg åpnet himmelens skyer seg, så da kjørte vi like gjerne hjem igjen. Dette besøket får vente til neste gang. Imidlertid er det ikke noe i veien for å ta taxi, det gjør vi nok ved neste besøk så slipper vi å tenke på parkering.

Byen er kjent helt fra maurernes tid.

Gode restauranter i Nerja

Som nevnt over er det flere gode restauranter i byen, dette er svært viktig for oss når vi er på ferie også. Vi fikk flere tips av Fernando, som eier leiligheten vi bodde i, og to av dem fant vi fram til selv via Guide Michelin. Nedenfor har jeg satt opp de beste i prioritert rekkefølge.

1. Restaurante Pata Negra 57

Patanegra

Dette ble favorittrestauranten vår. De hadde nydelig mat,  fabelaktig vinkart og en somellier som kunne sine saker. Patrik, som er ekspert på vin, fant en likesinnet her og diskuterte viner så det holdt. Restauranten har mye vin fra små produsenter og en god del naturvin.

Her spiste jeg nydelig mat, blant annet en helt fabelaktig piggvar. Patrik og Jørn spiste Chefs Meny på ca 20 retter med tilhørende vin en av kveldene, dette var også en smaksopplevelse av de sjeldne.

Fullsizeoutput 4900

Fullsizeoutput 48fa

IMG 6081

2. Restaurante Oliva

Denne restauranten er anbefalt av Guide Michelin og det er lett å forstå. Deilig mat, god service og bra vinkart. Vi spiste der 2 ganger og var like fornøyd begge ganger. Litt smårusk fantes, for eksempel at min tunfisk var i tørreste laget, men alt i alt en god matopplevelse. Kommer nok til å spise der flere ganger.

Oliva

IMG 5977

3. Restaurante Solun

Denne restauranten er også anbefalt av Guide Michelin og den ligger vegg i vegg med Oliva. En meget bra restaurant med samme standard som Oliva, meget bra service også. Ingenting å sette fingeren på bortsett fra at fisken min var i tørreste laget også her. Vi kommer garantert til å spise her flere ganger.

Rest2

Familie

4. Restaurante 34

Denne restauranten har den beste beliggenheten av de jeg har nevnt over. Noen av bordene har en fantastisk utsikt fordi restauranten ligger helt ut mot havet. Det er en del trapper i restauranten så de nederste bordene passer ikke for bevegelseshemmede. I løpet av kvelden er det også underholdning, to menn i kostymer som synger spansk folkemusikk.

Maten her er også utmerket, jeg spiste en nydelig breiflabb og de andre var også fornøyd med det de fikk servert. Prisnivået her er noe lavere enn på de tre andre jeg har nevnt. Store porsjoner!

Rest34

Vi spiste på flere andre gode restauranter også, og mitt inntrykk er at det er god kvalitet på maten i byen. Det er også mange hyggelige vinbarer og tapasbarer. Man trenger ikke å gå verken sulten eller tørst, det finnes noe for enhver smak og lommebok.

Jeg gleder meg allerede nå til å komme tilbake og utforske mer av denne lille idyllen og omgivelsene 🙂

[wzslider]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *