jul julemat

desember 24, 2017 at 7:34 am

God jul til dere alle

Julecollage 1

Enda en julefeiring ligger foran oss og bloggen har blitt et år eldre. Lurer på hvor mange som har fulgt bloggen i hele dens levetid, fra den gangen den het Mammas Kokebok. Jeg vet at det er noen av dere der ute i alle fall.

Vi har ulike tradisjoner når det gjelder julemat, men de fleste har i alle fall en fast tradisjon med hva de spiser på juleaften. Vi for vår del har spist ribbe de siste årene etter at vi spiste pinnekjøtt noen år. Nå spiser vi i stedet pinnekjøtt mange ganger før jul i stedet, men ikke i julen.

Til ribben spiser vi medisterkaker som er blitt laget etter den samme oppskriften i alle år, pølser som Jørn lager selv, surkål og rødkål. Forretten varierer hvert år, det er alltid noe lett og enkelt som inntas sammen med champagnen. Desserten varierer også, det er flere år siden vi sluttet med riskrem. Det ble for mektig etter den kraftige hovedretten. I år blir det akevittmarinerte multer med råkrem. Det har jeg ikke prøvd før og hvis det blir godt skal jeg dele oppskriften med dere senere.

I romjulen har vi ingen tradisjoner som vi er helt avhengige av å følge, men julelunchen 1. juledag er hellig. Da spises og drikkes det i timesvis.

Ellers er det ofte rakfisk, reinsdyr, kveite eller torsk og gratinert juleskinke på menyen.

I år skal jeg langtidssteke ribben på 100 grader i 7 timer, det har jeg ikke gjort før. Dvs jeg har selvsagt langtidsstekt ribben før, men ikke ved så lav temperatur og så lenge.

Ellers har vi nå “vaska gølvet» og pynta tre, krydret ribben, laget gravlaks, sild, sylte, sennepssaus, syltet rødløk og rødløkmarmelade, fikenmarmelade og enda litt til. Det blir ikke spist opp, men hører med til tradisjonene.

Med dette ønsker jeg alle mine følgere og dere som bare stikker innom fra tid til annen en riktig fin julefeiring.

fullsizeoutput_4277

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *