Både Jørn og jeg er glad i risotto – vel og merke når den er god. Men dessverre er det ofte man får servert dårlig risotto når man bestiller det ute, og da smaker det virkelig fælt syes jeg. Derfor har jeg et litt ambivalent forhold til denne retten og har ikke laget den så ofte her hjemme heller. Men så fant jeg tilfeldigvis denne oppskriften på den flotte bloggen til Maj-Britt og Spiselandslaget. Jeg har hennes tillatelse til å publisere den her. Jeg fulgte imidlertid ikke oppskriften til punkt og prikke, men laget litt min egen vri på den.
Den smakte helt nydelig, ingen av oss har spist en så god risotto tidligere. Jeg vet ikke hvorfor for vi har alltid fulgt samme fremgangsmåte med risottoris som drikker kraften osv, men kanskje det var rekekraften som gjorde det? Jeg kokte kraft på rekeskallene, noe som absolutt kan anbefales.
Det er ikke tvil om at jeg nå skal prøve flere typer risotto fremover.
Ingredienser:
- 2 sjalottløk, finhakket
- 1 hvitløkfedd, finhakket
- 400 gram risottoris
- 2 dl hvitvin
- 1,5 l kokende kraft eller buljong
- 1/2 pakke frosne edamamebønner
- 1/2 sitron, skall og saft
- 100 gram parmesan
- 1 kg ferske reker med skall eller mindre (avhengig av hvor mange du orker å skrelle)
- 4 ss olivenolje
- 4 fedd hvitløk, hakket
- Basilikum
Fremgangsmåte:
- Surr sjalottløk og hvitløk i olivenolje på middels varme til løken er myk, men ikke brun
- Tilsett risen og la den surre med et minutt mens du rører slik at risen blir blandet med løkblandingen
- Hell på hvitvinen og la den fordampe mens du rører
- Hell på kraft så det står akkurat over risen
- La den surre på middels varme til risen har absorbert væsken
- Når den har drukket nesten alt heller du på en ny omgang med kraft
- Slik fortsetter du til all kraften er brukt opp
- Du trenger ikke røre hele tiden, men pass på at risottoen ikke setter seg fast i bunnen
- Riskornene må ikke røres i stykker så vær forsiktig
- Rør inn finrevet sitronskall, sitronsaft og parmesan
Rekene:
- Rens så mange reker du orker og gidder og ta vare på skallet til deilig kraft
- Varm olivenolje sammen med hvitløk i pannen, må ikke få farge
- Trekk pannen av platen og tilsett rekene og en neve hakket basilikum, må IKKE steke
- Bland godt sammen
- Server risottoen i dype skåler og pynt gjerne med noen reker med skall og basilikum
Slik lager du ca 2 liter rekekraft:
- 1 liten purre, grovhakket
- 1 iten fennikel, grovhakket
- 2 selleristenger, grovhakket
- 2 hvitløkfedd, grovhakket
- ca 500 gram rekeskall
- 2 ss tmatpuré
- 2 dl hvitvin
- 1,8 l vann
Fremgangsmåte:
- Fres grønnsakene i olivenolje ved middels varme i ca 5 minutter
- Tilsett rekeskall og tomatpuré og la det steke 2-3 minutter før du heller på hvitvin
- La den fordampe og tilsett vannet
- La det småkoke under lokk ca 30 minutter
- Sil kraften, gjerne flere ganger.