Lammefilét med eple, broccoli og pannestekte poteter

IMG 3644

Lam er en råvare man kan lage mye deilig av, tenk på lammeskanker for eksempel <3 Og fårikål om høsten og møre filéter, det er virkelig snadder. Vi spiser ikke lam så ofte, men det er fordi jeg mer eller mindre har kuttet ut rødt kjøtt. Allikevel serverer jeg lam en del ganger i året når det er i sesong. Denne gangen kjøpte jeg ytrefilét av lam fra Hallingskarvet som viste seg å være så myk som smør.

Dessverre stekte jeg dem litt for lenge til tross for steketermometer, så vær veldig nøye her. Jeg satte termometeret på 58 grader og lot den hvile i 15 minutter og resultatet ble medium+,  det pleier ellers aldri å være et problem så ikke vet jeg. Jaja, det smakte godt selvsagt, men jeg hater at kjøttet ikke er perfekt stekt.

Det kan lønne seg å starte med potetene siden de tar lengst tid. Jeg brukte store mandelpoteter som jeg delte i ganske store terninger. Jeg stekte dem ved høy varme i olje/ smør så de fikk en sprø og gylden overflate, så lot jeg dem steke videre ved lavere varme i ca 30 minutter til de var helt møre. Jeg krydret med salt, pepper og timian.

Jeg synes det smaker nydelig med epler til lam så her tok jeg bare og skrelte et eple, fjernet kjernehuset , delte i skiver og stekte i pannen ca 1 minutt.

Lammefiléten var allerede renskåret så jeg krydret den bare med salt, pepper og rosmarin etter at den hadde ligget på benken ca 15 minutter. Høy temperatur innledningsvis for å få fin stekeskorpe. Deretter satte jeg inn steketermometer og stilte inn 58 grader, jeg vil prøve 55 grader neste gang for like små filéter. Jeg la filétene i en smurt, ildfast form og la noen hvitløkfedd rundt. Deretter lot jeg dem altså hvile ca 15 minuter på benken før jeg skar dem opp.

Ved siden av serverte jeg lettkokte blomkålbuketter og ovnsbakte cherrytomater. Cherrytomatene lot jeg bake i god olivenolje sammen med noen hele hvitløkfedd. i ca 5 minutter.

Sausen er enkel, men smaker godt til lam synes jeg. Jeg har laget den flere ganger tidligere. Jeg smeltet 2 ss sukker i en kjele, når det ble brunt helte jeg på 1/2 dl hvitvinseddik  og deretter 1,5 dl hvitvin. Så lot jeg dette koke inn til 1/3. Tilsatte deretter 1,5 dl eplemost og 2 dl kraft og lot det koke inn til ca halvparten. Og vips har du en god saus som smaker nydelig til lammet.

Bon Apetit!

IMG 3642

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *