Jeg er glad i sitronpai, og lager det innimellom. Men noen ganger blir det for mye å lage en hel pai hvis vi bare er 2-3 som skal spise. Jeg lager derfor ofte desserter i porsjonsglass eller i små former. Det er jo ganske dekorativt også.
Denne oppskriften fant jeg på nettet, men har også min egen på bloggen. Den finner du HER.
I oppskriften jeg fant står det 2 dl sitronsaft, jeg synes imidlertid det ble for surt så jeg vil heler anbefale 1 eller 1,5 dl.
Dessuten bør desserten stå på benken i minst 30 minutter før den skal spises. Hvis du tar den rett ut av kjøleskapet er kjeksbunnen så hard at det er vanskelig å dele den med skjeen.
Ingredienser:
- 120 g havrekjeks, Digestive eller lignende
- 2 ss sukker, gjerne demerarasukker
- 60 g smeltet smør
- 1 klype flaksalt
- 1-2 dl ferskpresset sitronsaft, bruk helst Amalfi-sitroner
- 4 egg
- 100 g sukker
- 1 ss maisenna
- 100 g smør
- 3 eggehviter
- 180 g sukker
Fremgangsmåte:
- Knus kjeksen til fine smuler.
- Bland sammen kjekssmuler, sukker, smeltet smør og salt .
- Fordel smulene i glassene og sett det kjølig så lenge.
- Hell sitronsaften over i en kasserolle og gi den et oppkok.
- Bland sukker og maisenna i en bolle og pisk inn eggene.
- Hell den kokende sitronsaften over eggeblandingen mens du pisker
- Hell alt tilbake i kasserollen, og la blandingen få et skikkelig oppkok under konstant pisking.
- Trekk kasserollen vekk fra varmen.
- La kremen bli litt avkjølt før du visper inn smøret.
- Fordel sitronkremen over kjekssmulene og sett glassene i kjøleskapet.
Marengs
- Lag marengsen rett før servering.
- Pisk sammen eggehviter og sukker i en romslig stålbolle.
- Sett bollen over vannbad og pisk marengsen over varmen til sukkeret har løst seg opp og blandingen er varm, cirka 60 grader.
- Ta bollen vekk fra varmen og pisk ved full hastighet (bruk mikser/håndmikser) til marengsen blir tykk, blank og romtemperert.
- Topp sitronkremen med marengs og brenn av marengsen med en gassbrenner (crème brûlée-brenner).