Kålruletter er skikkelig tradisjonsmat og alle over 50 har nok smakt denne retten hjemme hos sine foreldre eller besteforeldre. Jeg husker selv at jeg elsket kålruletter da jeg var liten, men så har det gått i den berømte «glemmeboken».
Men tradisjonsmat har virkelig kommet til heder og verdighet igjen, noe jeg synes er flott. Nå finnes det kokebøker med tradisjonsretter fra omtrent hvert eneste fylke i Norge.
Så det er på denne måten jeg fikk lyst på kålruletter igjen. Jeg er ikke så glad i å bruke kokebøker så jeg lette på nettet for å finne oppskrifter, og også der var det nok å velge mellom.
Jeg vil spesielt nevne at det er viktig å koke kålbladene lenge nok, de skal være myke.
Jeg vil også nevne at jeg overlot kokkejobben til Jørn denne gangen, jeg satt bare og så på. Deilig det også – innimellom.
Ingredienser:
- 1 hode med savoykål (kan bruke vanlig kål også)
- 500 gram kjøttdeig
- 1,5 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1/2 ts muskatnøtt
- 1/2 ts malt ingefær
- 1/2 ts allehånde
- 1/2 løk, finhakket
- 2 ss potetmel
- 2 dl melk
- 2,5 dl oksekraft
- smør
- urter etter ønske
Fremgangsmåte:
- Bland kjøttdeigen med saltet til den er seig, bruk gjerne kjøkkenmaskin
- Bland inn krydder, potetmel og løk
- Spe med kald melk, litt etter litt
- Plukk kålbladene forsiktig fra hverandre og skjær vekk den grove stilken
- Forvell kålbladene i godt saltet, fosskokende vann til de er myke
- Avkjøl i kaldt vann for å bevare grønnfargen
- La dem renne godt av seg på et kjøkkenhåndkle
- Legg en skje kjøttdeig på hvert kålblad og pakk sammen som en pakke
- Smør en ildfast form med olje eller smør og legg kålrulettene tett i tett
- Hell over farm bulging og noen klatter med smør
- Dryss over friske urter og dekk formen med folie
- Bak kålrulettene i ovn ved 180 grader i ca 45 minutter
- Serveres f.eks. med potetmos og bakte grønnsaker
Kålrulettene kan også tilberedes i en gryte, men da må de knytes sammen med en bomullstråd for at de ikke skal falle fra hverandre.