Ovnsbakt hel kveite med smørsaus

IMG 3270

Dette er den aller beste kveiteretten jeg har laget.  Det er mange oppskrifter på helstekt kveite på nettet, og jeg tok utgangspunkt i noen av dem. Smørsausen fant jeg hos fru Timian som igjen hadde fått den av Hjellekokk.

Fisken ble saftig og smakfull og sausen var helt fantastisk. Det er heller ikke vanskelig å lage denne retten, og vel verdt tiden det tar. Så når jeg finner hel småkveite i fiskedisken skal jeg garantert lage dette igjen.

Kveite er ingen billig fisk, men til gjengjeld får du en skikkelig festrett.

 

Ingredienser:

  • Ca 2 kg kveite med hode, skinn og ben
  • 1/2 sitron
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts maldonsalt
  • 2 ss olivenolje
  • Meierismør i tynne skiver

 

Fremgangsmåte:

  • Skjær hodet av fisken og klipp av finnene hele veien rundt
  • Skjær et snitt langs ryggbeinet og et snitt på tvers helt ned til beinet
  • Gjør dette på begge sider
  • Skjær sitron og hvitløk i tynne skiver
  • Dytt dem ned i snittene du har laget
  • Fordel ca 1 ss olivenolje i bunnen av stekeformen og legg i fisken
  • Dryss over salt og litt mer olivenolje
  • Skjær skiver av smør med en ostehøvel og fordel over fisken
  • Stikk et steketermometer inn til beinet
  • Stek fisken på 180 grader til den har fått en kjernetemperatur på 62 grader (ca 40 miutter)

 

IMG 3264

 

  • La fisken hvile i ca 15 minutter. Legg over aluminiumsfolie og et håndkle el.l. for å holde den varm
  • Fjern skinnet før servering

 

Smørsaus med eplebiter

  • 150 gram kaldt smør
  • 4 sjalottløk, hakket
  • 3 fedd hvitløk, hakket
  • 3 dl fiskefond eller kraft og 1 dl eplejuice
  • 3 dl kremfløte
  • 1eple, skrelt og hakket
  • salt

 

Fremgangsmåte:

  • Smelt smøret i en kaserolle
  • Tilsett løk, hvitløk og en klype salt
  • La det surre noen minutter
  • Tilsett fiskekraften
  • Kok opp og la det småkoke til det har kokt halvveis inn
  • Tilsett fløten og kok også inn til det er igjen halvparten
  • Ha i eplet og la det småkoke noen minutter til
  • Ta kjelen av platen og rør inn 1 ss smør, må ikke koke etter dette

 

Serveringsforslag:

  • Jeg serverte dette med ovnsbakte morenepoteter, broccoli og gulrøtter, men du kan selvsagt bruke det du har lyst til
  • Ha et speil av sausen på tallerkenen og legg på fisk, poteter og grønnsaker

Bon Apetit <3

IMG 3269

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *