Auberginegrateng med spicy salat

IMG 2946

Denne retten er virkelig knallgod og en av mine favoritter når det gjelder denne type mat. Gratengen kan lages vegetarisk og smaker like godt da. Den kan brukes både som selvstendig rett og som tilbehør til annen mat (den vegetariske utgaven). Aubergine er en nydelig grønnsak og brukes over hele verden. De fleste har vel smakt både ratatouille og moussaka, to retter hvor aubergine spiller en stor rolle. Dessuten er burgere av aubergine nydelig synes jeg.

Litt morsomt at man tidligere så på aubergine som giftig i rå tilstand og kalte den for The crazy Apple .

Ingredienser:

  • 2 auberginer i skiver
  • 500 g karbonadedeig eller kjøttdeig
  • 1 rødløk i skiver
  • 1 rød chili, hakket
  • 4-5 fedd hvitløk, hakket
  • 2 gulrøtter, i terninger
  • 1/2 søt paprike i terninger
  • 1 boks cherrytomater
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 ts cayennepepper
  • grønnsaksbuljongterning(er)
  • evt litt vann
  • 1 boks creme fraishe
  • oregano
  • salt og pepper
  • jarlsbergost
  • 1 boks matfløte (0,33 dl)
  • smør

 

Fremgangsmåte:

  • Skjær auberginen i skiver og legg skivene på kjøkkenpapir
IMG 2934
  • Dryss salt på skivene for å trekke ut bitterheten
  • La dette ligge på benken i ca 30 minutter
  • Tørk av væsken som har piplet ut
  • Lag imens kjøttsausen:
  • Surr løk, hvitløk, chili, gulrøtter og paprika i pannen og sett til side
  • Stek karbonadedeigen
  • Ha grønnsakene tilbake i pannen og bland sammen med karbonadedeigen
  • Tilsett tomatboksen og tomatpuréen + krydder
  • La dette surre i ca 30 minutter
  • Smak til og tilsett evt litt vann
  • Sett kjøttsausen til side (kan gjerne lages dagen før så sparer du tid )
  • Stek aubergineskivene i smør/ olje til de er gyldne
  • Legg nå aubergineskiver, creme fraishe og kjøttsaus lagvis i en form, start og slutt med aubergineskiver
Collage
  • Ha fløte i en kjele og tilsett revet jarlsberg eller annen gul ost
  • La osten smelte på svak varme og hell den tykke ostesausen på toppen av gratengen
  • Dryss oregano over
  • Stekes i ovn ved 180 grader i ca 30-40 minutter
IMG 2943
  • Serveres med spicy salat som du lager slik:

 

Spicy salat

  • 1 mango i terninger
  • 1 avocado i terninger
  • 1 rødløk, hakket
  • 6 cherrytomater delt i 4
  • 1/2 agurk i terninger
  • 1 rød chili, hakket

 

Dressing:

  • Lag den du liker best eller bruk
  • 1/2 dl god olivenolje, gjerne Oliviers med sitron
  • 1/2 dl Oliviers mangoeddik
  • 1/2 dl  vann
  • Salt og nykvernet sort pepper
  • Blandes godt og hell over salaten

 

Dette er virkelig snadder!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *